Actualitate Internă

Aflată la Chișinău, ministra Justiției Alina Gorghiu reliefează sprijinul pe care-l va oferi România Republicii Moldova în planul judiciar al integrării europene: "Vom trimite inclusiv experți pentru a ajuta cu orice problemă punctuală referitoare la aderare. Locul R.Moldova e lângă România, în UE!"

Aflată la Chișinău, ministra Justiției Alina Gorghiu reliefează sprijinul pe care-l va oferi România Republicii Moldova în planul judiciar al integrării europene: "Vom trimite inclusiv experți pentru a ajuta cu orice problemă punctuală referitoare la aderare. Locul R.Moldova e lângă România, în UE!"

Aflată în vizită la Chișinău în pragul referendumului privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ministra Justiției din România, Alina Gorghiu, a anunțat că Guvernul de la București va pune la dispoziție experți din domeniul judiciar pentru a sprijini al doilea stat românesc în procesul de aderare la blocul european. 

"E un plan de acțiune în care accentul se pune pe racordarea legislației din Moldova la acquis-ul comunitar, la acquis-ul UE. Și vă asigur de suport, vom trimite inclusiv experți pentru a ajuta cu orice problemă punctuală referitoare la aderare, la procesul de digitalizare, la tot ceea ce ține de munca dvs. de zi cu zi. Avem priorități care țin de bune practici în materia legiferării/avizării, prevenirii și combaterii corupției și criminalității organizate.

Domeniul recuperării bunurilor din infracțiuni e o prioritate și pentru Ministerul Justiției din România, sunt convinsă că și pentru Ministerul Justiției din Republica Moldova, motiv pentru care, dacă e nevoie de experți suplimentari din partea ANABI, adică Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, îi punem la dispoziția dvs. oricând e nevoie, pentru că ne dorim ca justiția să meargă până la capăt, iar recuperarea prejudiciului generat de infracțiuni este o componentă prin care justiția este dusă până la capăt", a precizat Gorghiu. 

"Locul Republicii Moldova este lângă România, în Uniunea Europeană", a subliniat ministra Justiției din România într-o declarație făcută pentru presă în cadrul unei sesiuni comune desfășurate pe 17 octombrie cu omoloaga de la Chișinău, Veronica Mihailov-Moraru.


Redăm declarația Alinei Gorghiu în integralitate: 

"Mă bucur să revin aici, de fiecare dată. E o reală plăcere pentru mine pentru că se simte puls european aici. Fără niciun dubiu, Chișinău este un oraș european.

Am discutat cu dna Veronica Mihailov-Moraru, ministra justiției din Republica Moldova. Știm amândouă că misiunea comună este să facem tot ce ne stă în putință astfel încât Republica Moldova să fie parte a Uniunii Europene până în 2030!

Din punctul meu de vedere, nu e un mesaj pe care îl spun în premieră, ci de fiecare dată: locul Republicii Moldova este lângă România, în Uniunea Europeană. Și vă asigur de suportul pe care țara pe care o reprezint astăzi îl oferă pentru fiecare pas al dvs. Cred că efortul Ministerului Justiției și al Guvernului din Republica Moldova va fi unul foarte mare anul viitor și sunt convinsă că va trebui să dublați aceste eforturi pentru aderarea la UE. Mai ales că, din 2025, se deschid primele capitole de negocieri iar justiția este cap de listă, ca întotdeauna. Și mă uit înspre dvs, știu că vom avea nevoie de suport cu toții pentru a face pași sănătoși împreună.

Vorbeați despre referendum. Și eu vreau să vă spun că, în mod constant, sunt sesizate aceste progrese pe care le faceți, legate de aderarea la Uniunea Europeană. Și vedem aceste progrese nu doar în domeniul justiției. Nu doar în România, ci și la nivel european sunt constatate progresele pe care dvs. le faceți.

Și o să vă rog să-mi permiteți să vă spun că sunt absolut convinsă că referendumul pe care îl aveți la finalul săptămânii va atrage foarte mulți cetățeni la vot. Pentru că e vorba despre dvs, este vorba despre viitorul dvs. Văd fiecare referendum ca o decizie asumată a cetățenilor despre viitor.

Codexul Constituțional înseamnă un alt mic pas prin care împreună ne integrăm în Uniunea Europeană, astăzi, printr-un document relevant. Am semnat, împreună cu dna ministră prefața, unei noi ediții a Codexului Constituțional.  Vreau să vă informez că o să apară, de astăzi, online pe site-ul Institutului pentru Politici și Reforme Europene din Republica Moldova. Ulterior, îl vom publica și noi pe site-ul Ministerului Justiției din România. Este un volum care, așa cum spunea dna ministră, conține Constituția tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, în plus, Constituția Republicii Moldova, a Regatului Unit și al Irlandei de Nord. Toate în limba română.

Am ales simbolic această dată de semnare a prefeței, mai ales pentru că peste patru zile va avea loc acest referendum pentru viitorul european al Republicii Moldova. Vă amintesc că prima ediție a acestui Codex a apărut în București în 2015, iar acum este introdusă, în această ediție, Constituția Republicii Moldova. Sunt, practic, informații utile pentru toți cetățenii cu privire la modul de funcționare al Uniunii Europene și modul de funcționare al statelor democratice.

Le mulțumesc colegilor mei din România, care au contribuit la elaborarea acestui Codex: Ștefan Deaconu, Elena Simina Tănăsescu, Robert Cazanciuc, Silviu Gabriel Barbu, Ioan Muraru, Domnica Manole. Colegii dvs, de asemenea, au lucrat intens la acest volum. Și mulțumesc colectivului de juriști care au contribuit la apariția acestor volume. Fiecare din cei 6 sunt cunoscuți atât în România, cât și în Republica Moldova și la nivel internațional.

Revin la planul de acțiune între Republica Moldova și România. Dna ministră, este, așa cum spuneați dvs, un plan scurt și la obiect, pentru că recunoaștem că prioritatea noastră în următorii trei ani este acordarea de sprijin pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Practic, se suprapune procesul de negociere privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană cu acest plan.

E un plan de acțiune în care accentul se pune pe racordarea legislației din Moldova la acquis-ul comunitar, la acquis-ul UE. Și vă asigur de suport, vom trimite inclusiv experți pentru a ajuta cu orice problemă punctuală referitoare la aderare, la procesul de digitalizare, la tot ceea ce ține de munca dvs. de zi cu zi. Avem priorități care țin de bune practici în materia legiferării/avizării, prevenirii și combaterii corupției și criminalității organizate.

Domeniul recuperării bunurilor din infracțiuni e o prioritate și pentru Ministerul Justiției din România, sunt convinsă că și pentru Ministerul Justiției din Republica Moldova, motiv pentru care, dacă e nevoie de experți suplimentari din partea ANABI, adică Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, îi punem la dispoziția dvs. oricând e nevoie, pentru că ne dorim ca justiția să meargă până la capăt, iar recuperarea prejudiciului generat de infracțiuni este o componentă prin care justiția este dusă până la capăt.

Ca atare, vom coopera la nivel de Minister al Justiției din România cu Ministerul Justiției de aici, vom coopera pe componenta europeană și vom colabora pe toate temele de interes.

O temă dragă mie este cea legată de diminuarea fenomenului violenței domestice și nu o dată am vorbit cu dna ministră pe acest subiect. În România, fenomenul – cel puțin la nivelul raportării – a căpătat o dimensiune importantă, pentru că am reușit să sensibilizăm populația cu privire la acest fenomen și cred că preocuparea ministerelor cu privire la diminuarea fenomenului în societate este foarte, foarte importantă.

Cu privire la sistemul penitenciar, și cu asta voi încheia intervenția mea, este o dimensiune de colaborare care va da roade, cred eu, foarte bune în perioada următoare. Avem un Protocol de cooperare între Administrația Națională a  Penitenciarelor din România și cea din Republica Moldova. Accentul cade pe instruirea anuală a agenților de penitenciare din Republica Moldova și vă spun că am avut șansa să îi întâlnesc, acum puțin timp, pe cei opt cetățeni ai Republicii Moldova, care s-au instruit la Târgul Ocna: o fată și șapte băieți care au absolvit, în această vară, Școala Polițiștilor de Penitenciare. I-am întâlnit pe toți și vă asigur că vom încerca să continuăm această tradiție a instruirii lor în România.

Am reușit în materie de investiții să identificăm posibile axe de finanțare care să sprijine modernizarea obiectivelor de investiții în sistem penitenciar în Republica Moldova. Vă informez că acest subiect ne preocupă. În urma acestei analize a fost identificat Programul Interreg Next 2021-2027 România - Republica Moldova, care acoperă zona eligibilă a patru județe din România - Botoșani, Iași, Vaslui, Galați - și întreg teritoriul Republicii Moldova. Ca atare, avem deja un calendar dedicat acestui program și suntem în faza de finalizare și depunere a unei aplicații de proiect privind diagnoza culturii organizaționale în cele două sisteme penitenciare.

Încă o dată, vă mulțumesc tare mult pentru maniera în care reușim să colaborăm. Pentru mine e o mare plăcere acest dialog și la nivel personal, și la nivel instituțional. Vă asigur de tot suportul meu, indiferent de calitatea pe care o am, că am fost președinte al Senatului, că am fost ministru al justiției, că voi fi parlamentar. Legătura mea este peste ceea ce presupune instituționalul, este o legătură afectivă. Și o comunicare pe care mi-o doresc întotdeauna în parametri optimi.

Vă urez succes tuturor și să fie cât mai mulți oameni la referendum pentru că este un exercițiu democratic, care spune multe despre viitorul țării pe care o reprezentați".

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.