Actualitate Internă Focus

"Rusia e disperată să zădărnicească referendumul!". Șalaru îi îndeamnă pe basarabeni să fie vigilenți în contextul alegerilor: "De exemplu, săptămâna trecută m-am întâlnit cu o persoană importantă de la Ambasada Ucrainei din București și mi-a zis: 'Ieri am avut 3 alerte cu bombă la ambasadă'. Vă imaginați ce se poate întâmpla?"

"Rusia e disperată să zădărnicească referendumul!". Șalaru îi îndeamnă pe basarabeni să fie vigilenți în contextul alegerilor: "De exemplu, săptămâna trecută m-am întâlnit cu o persoană importantă de la Ambasada Ucrainei din București și mi-a zis: 'Ieri am avut 3 alerte cu bombă la ambasadă'. Vă imaginați ce se poate întâmpla?"

Anatol Șalaru, ex-ministru al Apărării în Guvernul de la Chișinău, i-a avertizat pe cetățenii Republicii Moldova să fie vigilenți cu privire la potențialele provocări și diversiuni rusești ce s-ar putea desfășura pe 20 octombrie, dar și astăzi, cu scopul sabotării referendumului privitor la integrarea europeană a celui de-al doilea stat românesc. În acest context, Anatol Șalaru a ținut să atragă atenția că Rusia apelează constant la diversiuni chiar și în țările NATO precum România, darămite într-un stat aflat într-o zonă gri securitară precum Republica Moldova. 

"De exemplu, săptămâna trecută m-am întâlnit cu o persoană importantă de la Ambasada Ucrainei din București și mi-a zis: 'Ieri am avut trei alerte cu bombă la ambasadă'. Au fost închise străzile, presa nu a anunțat, dar au fost trei alerte cu bombă. Vă imaginați ce se poate întâmpla? Alerte cu bombă în secțiile de votare, în aeroporturi, în gări, peste tot. Ei pot paraliza activitatea", a precizat Șalaru. 

Afirmațiile au fost făcute de Anatol Șalaru pentru TV8, pe parcursul ediției din data de 18 octombrie a emisiunii "Întreabă Ghețu". 

Moderatoare: Mai mulți tineri au fost instruiți (la Moscova pentru a provoca destabilizări în Republica Moldova în contextul alegerilor - n.red.). Joi au fost publicate imagini conform cărora peste 300 de tineri din Republica Moldova au fost instruiți la Moscova. S-a menționat că aceștia au fost instruiți de mercenarii Wagner despre cum să se confrunte cu forțele de ordine, cum să lanseze explozibil cu ajutorul dronelor.

Anatol Șalaru: Nu e o noutate pentru Republica Moldova. În 2013-2014 minim 80 de persoane cu experiență militară, doar din Găgăuzia, au fost instruite în Rusia pentru eventualitatea în care Rusia ocupă Odesa și face joncțiunea cu Republica Moldova. Și atunci se pregăteau pentru a destabiliza situația, inclusiv pentru o răsturnare de Guvern la Chișinău. 

Moderatoare: Am putea să avem provocări în ziua de 20 octombrie și de care? 

Anatol Șalaru: Da, de orice gen. Rusia e disperată să zădărnicească acest referendum. 

Moderatoare: Alertă cu bombă? 

Anatol Șalaru: Pot să facă orice pentru a descuraja cetățenii să participe la alegeri și la referendum, zvonuri de tot felul... De exemplu, săptămâna trecută m-am întâlnit cu o persoană importantă de la Ambasada Ucrainei din București și mi-a zis: "Ieri am avut trei alerte cu bombă la ambasadă". Au fost închise străzile, presa nu a anunțat, dar au fost trei alerte cu bombă. Vă imaginați ce se poate întâmpla? Alerte cu bombă în secțiile de votare, în aeroporturi, în gări, peste tot. Ei pot paraliza activitatea. Eu vreau să mă adresez cetățenilor să fie foarte vigilenți, să nu se lase provocați, să asculte comunicatele autorităților. Și SIS și Poliția vor fi în alertă maximă în această zi. Și inclusiv mâine (sâmbătă, 19 octombrie - n.red.), pentru că frica are ochi mari, iar dacă lansează cineva un zvon imediat se răspândește foarte repede. 

Vedeți video de la minutul 51:



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.