Într-o analiză realizată recent pentru Deschide.md, intitulată "Ortodoxia kolhoznică, folosită de Kremlin împotriva europenizării R. Moldova: din împărăția raiului în iadul Russkiy Mir", analistul de politică externă Mihai Isac atrage atenția asupra campaniei pe care mulți dintre preoții Mitropoliei Moldovei, entitate subordonată Moscovei, au purtat-o împotriva europenizării și democratizării Republicii Moldova pe fondul referendumului de duminică referitor la integrarea europeană a celui de-al doilea stat românesc.
"Nu mai trebuie să permitem instrumentalizarea ortodoxiei de către Kremlin și înhămarea ei la carul războiului în interesul părții ruse", subliniază Isac.
"Implicarea unei părți a clerului Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, filiala locală a Patriarhiei Ruse, în susținerea fățișă a propagandei ruse în Republica Moldova este o provocare complexă, având în vedere că biserica are un impact semnificativ asupra unei părți importante a populației, mai ales în mediul rural.
Evoluțiile electorale din acest an, dar mai ales apropierea alegerilor parlamentare din vara anului 2025 obligă autoritățile de la Chișinău, societatea civilă, dar mai ales pe noi, credincioșii ortodocși, să nu mai permitem folosirea credinței străbune împotriva intereselor noastre legitime.
Pentru a combate pe viitor această influență, este recomandată implementarea unor măsuri bine gândite, care să implice colaborarea între stat, societatea civilă și alte alți actori, care să nu mai permită deturnarea ortodoxiei în scopuri străine.
Mimarea interesului filialei locale a Patriarhiei Ruse pentru sprijinirea prezenței la vot în data de 20 octombrie, printr-un mesaj public tardiv, nu spală rușinea participării clerului său la campania îndreptată europenizării și democratizării R. Moldova. Nu mai trebuie să permitem instrumentalizarea ortodoxiei de către Kremlin și înhămarea ei la carul războiului în interesul părții ruse", punctează Mihai Isac.
Citiți AICI analiza integrală, respectiv despre modul în care autoritățile din R. Moldova pot să limiteze impactul propagandei desfășurate prin intermediul bisericii ortodoxe rusești și să protejeze spațiul religios de manipulările externe.