Actualitate Internă Focus

Iulian Fota: "România a trebuit să se lupte inclusiv cu țări prietene și apropiate pentru a da o șansă Republicii Moldova. Nu există altă cale de viitor mai bună pentru R.Moldova decât în UE! Fraților noștri moldoveni care trăiesc de câțiva ani în România le cer să meargă la vot!"

Iulian Fota: "România a trebuit să se lupte inclusiv cu țări prietene și apropiate pentru a da o șansă Republicii Moldova. Nu există altă cale de viitor mai bună pentru R.Moldova decât în UE! Fraților noștri moldoveni care trăiesc de câțiva ani în România le cer să meargă la vot!"

Iulian Fota - expert în securitate, ex-consilier prezidențial și fost secretar de stat în cadrul Ministerului de Externe al României - scoate în relief rolul crucial pe care l-a jucat România în ceea ce privește facilitarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. 

În acest context, Fota lansează în mod special un apel către basarabenii care locuiesc în România de a fructifica șansa istorică, iar astfel de a merge astăzi la vot și de a opta la referendum pentru integrarea europeană a celui de-al doilea stat românesc, căci "nu există altă cale de viitor mai bună pentru Republica Moldova decât în Uniunea Europeană". 

În ceea ce privește politica externă a Chișinăului, expertul în securitate Iulian Fota subliniază că aceasta trebuie să fie fermă, fără un joc la două capete. 

"Istoria le oferă fraților noștri moldoveni o șansă, un miracol, aderarea la UE. Până la începerea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, Republica Moldova nu avea nici o șansă ca mai devreme de 2040 să spere la așa ceva. Și totuși, pe valul de emoție creat, dar și dintr-o nevoie strategică stringentă, Occidentul a decis să deschidă, mult mai devreme, ușa UE.

Discuția a început doar cu Ucraina. România a trebuit să se lupte inclusiv cu țări prietene și apropiate pentru a da o șansă Republicii Moldova. Am amintiri personale ale unor astfel de momente când prietenii noștri nu înțelegeau de ce complicăm 'inutil' discuția, insistând și pentru Chișinău. Și nu ne luptăm doar pentru Republica Moldova, Bucureștiul având pe agendă și Georgia. O culme a tupeului diplomatic românesc. Când chiar discuțiile despre Ucraina mergeau greu, noi voiam pe drumul european și alte două state, Republica Moldova și Georgia.

Minunea s-a împlinit, Chișinăul are astăzi perspectiva europeană și a început în iunie negocierile de aderare. Să facă bine să se ridice la înălțimea acestei oportunități. Să lase deoparte lașitățile și fricile, jumătățile de măsură și mersul la două capete, ambiguitățile strategice sau politice. Pentru că e 'cumpănă mare pământurilor noastre și noua'!  

Iar fraților noștri moldoveni care trăiesc de câțiva ani în România le cer să meargă la vot! Sunt cel puțin 150.000 de oameni. Fiecare vot contează! La ultimele alegeri moldovenești, în Romania au votat doar vreo 19000. Rușinos! E mult prea puțin. Atât din perspectiva moldovenească, cât și română. Dacă cetățenia Republicii Moldova nu vor să o onoreze, măcar de cea românească  să fie demni. Pentru că interesul este național! Nu există altă cale de viitor mai bună pentru Republica Moldova decât în UE!", precizează Iulian Fota într-o postare publicată pe Facebook. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.