Podul Minciunilor Actualitate Internă Cap de pod

Kremlinul face spume pe subiectul referendumului și încearcă să manipuleze în nota caracteristică după ce rezultatul favorabil integrării europene a Republicii Moldova a devenit majoritar. Detaliul-cheie pe care rușii îl ignoră intenționat

Kremlinul face spume pe subiectul referendumului și încearcă să manipuleze în nota caracteristică după ce rezultatul favorabil integrării europene a Republicii Moldova a devenit majoritar. Detaliul-cheie pe care rușii îl ignoră intenționat

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a ieșit deja cu o declarație privind referendumul și alegerile din Republica Moldova, spunând că este greu de explicat creșterea numărului de voturi în favoarea Maiei Sandu și a aderării la Uniunea Europeană, din ultimele ore are numărării acestora. Deși e clar că în această situație este vorba de voturile din diaspora, care sunt preponderent pro-UE și pro-Maia Sandu, Kremlinul continuă să încerce să manipuleze cu nesimțirea cunoscută, după ce și-a pleznit cu scuipat banii pe frunțile lăutarilor săi din politica basarabeană pe tot parcursul campaniei electorale.  

Dmitri Peskov a spus că opoziția (a se citi agentura Moscovei) ar fi fost privată de posibilitatea de a participa la alegeri, dar chiar și așa, în "condițiile unei campanii electorale lipsite de libertate", este clar că mulți locuitori nu sunt în favoarea "ideologiei lui Sandu". Numai că dacă extragem numărul celor care au votat pentru o vodkă plătită de Kremlin, locuitorii de care vorbește Peskov nu mai sunt deloc așa mulți.

Odată cu Peskov, inclusiv mașinăria de propagandă a televiziunilor federale ruse a început să pretindă că au existat "falsificări masive" în timpul scrutinului, spunând că atunci când au fost numărate ultimele 10% din procesele verbale, rezultatele referendumului ar fi fost inversate.  

Într-un buletin de știri difuzat la ora 09:00 pe Rossiya-1, prezentatorul a spus despre alegerile din Moldova că ar fi fost "cele mai scandaloase din istorie". Asta a fost zis tocmai de la Moscova, de unde s-au falsificat cam toate alegerile din istoria Rusiei.  

"Este vorba despre campanii ilegale, presiuni asupra alegătorilor, prezența poliției la secțiile de votare, utilizarea simbolurilor UE, deteriorarea și fotografierea buletinelor de vot. Acest lucru s-a întâmplat în toată țara, precum și la secțiile de votare din străinătate", a mai spus prezentatorul postului Rossiya-1, care  a vorbit și despre "coada gigantică" de oameni care au dorit să voteze la Moscova, menționând că de data aceasta au existat doar două secții de votare în toată Rusia.

Principalele canale Z au pretins, la rândul lor, că au exista fraude în timpul referendumului. Bloggerul militar pro-rus Boris Rozhin a scris că "peste noapte, rezultatele au fost răsturnate". Canalul Telegram Rybar a raportat că schimbările dramatice în rezultatele referendumului "fac aluzie la o posibilă falsificare". Potrivit blogului, mecanismele pentru acestea au fost pregătite în avans "sub forma votului prin corespondență și a trimiterii unui lot suplimentar de buletine de vot, de exemplu, în Germania". (sursa: AICI)

Dar nici Kremlinul și nici vreun canal de propagandă nu au avut nimic de comentat după ce șeful poliției din Moldova, Viorel Cernăuțeanu, a declarat la o conferință de presă susținută joi că "Moldova se confruntă cu un fenomen de mituire a alegătorilor, combinat cu război hibrid și dezinformare, cum țara noastră nu a mai văzut până acum". Poliția a raportat atunci că mai mult de 15 milioane de dolari din fonduri rusești au fost direcționate în conturile bancare a peste 130.000 de cetățeni moldoveni numai în ultima lună. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.