E oficial! Constituția Republicii Moldova va fi revizuită pentru a fi adăugat în text vectorul strategic de integrare în Uniunea Europeană, asta după ce Curtea Constituțională a validat joi, 31 octombrie, rezultatele referendumului republican constituțional din 20 octombrie.
Curtea a constatat că din 3.020.814 de alegători, 2.711.615 au fost înscriși în listele electorale de bază și 309.199 au fost înscriși în liste suplimentare. În baza proceselor-verbale prezentate de către CEC, a constatat o prezență la urnele de vot de 50,72%. În acest context, 1.532.264 de alegători au primit buletine de vot pentru referendum, iar 1.531.392 de alegători au participat la votare.
Referitor la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” urmată de textul de modificare a Constituției prin referendum constituțional, au fost exprimate în mod valabil 1.488.874 de voturi, pentru opțiunea „DA” au votat 749.719 de persoane, iar pentru opțiunea „NU” - 739 155 de persoane.
Curtea a constatat că proiectul legii pentru modificarea Constituției, anexă la Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 mai 2024 privind desfășurarea referendumului republican constituțional, a fost adoptat prin referendum pe 20 octombrie 2024.
Legea pentru modificarea Constituției adoptată pe 20 octombrie 2024 prin referendumul republican constituțional intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Curții Constituționale.
Constituția se va republica revizuită în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Judecătoarea constituțională Domnica Manole oferă detalii despre decizia Curții:
Maia Sandu: „Am câștigat această bătălie și obiectivul nostru a fost îndeplinit”
„Împreună am câștigat această bătălie și obiectivul nostru a fost îndeplinit. Este meritul vostru, dragi cetățeni - datorită votului vostru, am fost mai puternici decât furtul lor. Duminică mai avem o bătălie de dat, pentru ca aderarea la Uniunea Europeană să devină o realitate cât mai repede. Dragi cetățeni, lucrurile mari se fac pe pași. Primul pas a fost făcut”, a comentat șefa statului, imediat după pronunțarea deciziei CC.
„A rămas pasul 2 - duminică să câștigăm alegerile. Iar imediat după aceasta, să ne asigurăm că devenim stat membru al UE până în 2030. Ieșiți la vot, căci altfel riscăm să pierdem tot ce avem!”, a adăugat Maia Sandu.
Cum va fi completată Legea Supremă
Ca urmare a confirmării oficiale a rezultatelor referendumului, textul Constituției urmează a fi completat cu titlul „Integrarea în Uniunea Europeană”, cu următoarele prevederi:
- Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică;
- Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
Preambulul Constituției va fi completat cu mențiunea despre identitatea europeană și ireversibilitatea parcursului european de dezvoltare a R. Moldova.