Faptul că Rusia îl folosește pe însuși Soloviov în războiul informațional purtat contra Republicii Moldova reflectă importanța strategică militară pe care acest stat o are în prezent pe fondul războiului dus de hoardele ruse împotriva Ucrainei, a subliniat Anatol Șalaru, ex-ministru al Apărării în Guvernul de la Chișinău.
Pentru a-și pune în practică planul militar, Rusia are nevoie în primă instanță de o victorie politică în Republica Moldova, mai precis în alegerile prezidențiale de duminică, respectiv în cele parlamentare din 2025, a punctat Anatol Șalaru.
Odată ce este înlăturată Maia Sandu de la putere și e instalată guvernarea pro-rusă, Kremlinul va avea cale liberă să trimită zeci de mii de militari în Republica Moldova, inclusiv prin intermediul aeroportului de la Chișinău, pentru a lansa ulterior o ofensivă asupra Ucrainei din așa-zisa Transnistria, a explicat expertul militar.
Astfel, în perspectiva alegerilor prezidențiale de duminică, Anatol Șalaru a făcut în mod special un apel către unioniștii nemulțumiți de Maia Sandu de a lăsa momentan deoparte nemulțumirile pe care le au și de a înțelege miza acestor alegeri.
În privința alegerilor parlamentare din 2025, Anatol Șalaru a evidențiat necesitatea unor restructurări la nivelul PAS și al Guvernului, pentru a fi consolidată astfel tabăra pro-europeană înaintea celui mai important scrutin electoral.
Afirmațiile au fost făcute de Anatol Șalaru pe parcursul celei mai recente ediții a podcastului #raport, realizat de jurnalistul Nicolae Chicu pentru publicația noastră.
Rusia l-a activat pe însuși propagandistul Soloviov pentru a viza R.Moldova
Nicolae Chicu: L-am văzut pe propagandistul Soloviov - cel mai mare propagandist de la Moscova, cu niște caricaturi cu Maia Sandu îmbrăcată în haine hitleriste, sub care scria: "Ieșiți la vot! Votați împotriva acestui personaj!". Omul ăsta are o priză extraordinar de mare la publicul din Republica Moldova.
Anatol Șalaru: Cei care îl urmăresc pe Soloviov știu pentru cine vor vota.
Nicolae Chicu: Dar o spun în sensul următor: dacă s-a ajuns ca acest om să îndemne la vot, înseamnă că ăștia au rezolvat problema cu Georgia și s-au îndreptat spre noi total, informațional vorbind.
Anatol Șalaru: Ei lucrează pe mai multe planuri concomitent. Dar imaginați-vă că Maia Sandu face un apel către moldovenii din Rusia, pune o poză cu Putin hitlerist și spune: "Nu votați pentru Putin că e criminal, votați pentru altcineva!". Așa ceva este inadmisibil, nu? Toți acești propagandiști care primesc bani pătați cu sânge reprezintă Kremlinul și asta vorbește despre importanța Republicii Moldova pentru Kremlin. Eu de aceea vorbesc cu toți prietenii mei și fac un apel: "Lăsați supărările!". Eu sunt un unionist convins, am fost în Mișcarea de Eliberare Națională, am stat la originea Mișcării de Eliberare Națională, încă din 1988. Am avut anumite pretenții față de Maia Sandu, am criticat-o atunci când a trebuit, dar în momentul de față este necesar, e important să lăsați deoparte toate supărările, fiindcă atunci când o să vină Stoianoglo și Moscova la guvernare, nu o să vi se dea dreptul să vă supărați.
Nicolae Chicu: Și nici nu vor mai fi alegeri corecte pentru mulți ani.
Anatol Șalaru: Mulți ani nici nu se știe ce va fi. Oricum, în cadrul Uniunii Europene, România este mai aproape de noi decât să fim aici separați de toată lumea, în grădina rusească. În lumea rusă nu vom mai avea drepturi, așa cum nu au moldovenii care sunt în Rusia. Au dreptul să voteze doar pentru Putin. Se face pușcărie chiar și pentru o foaie albă (afișată ca protest - n.red.). În momentele importante în politică nu faci ceea ce îți place, ci ceea ce trebuie. Astăzi unioniștii care sunt indeciși, cei cărora nu le place Spînu sau altcineva din Guvern, trebuie să înțeleagă că aceștia sunt trecători.
Nicolae Chicu: Alegerile nu-s despre ei.
Anatol Șalaru: Nu-s despre ei. Vine timpul să dea socoteală. Să câștigăm alegerile prezidențiale și după asta ne vom ocupa și de acești oameni. Eu vă promit personal că o să am grijă ca acești oameni să nu mai fie în PAS, să nu mai aducă prejudicii de imagine, pentru că ei nu afectează doar partidul, ci pe noi toți. Mă tot întreabă lumea: care e diferența dintre Spînu și ăștia corupți ai lui Șor?
Nicolae Chicu: Da, se vorbește, dar trebuie și dovezi clare.
Anatol Șalaru: Nu avem nevoie de dovezi.
Nicolae Chicu: Căci e vorba despre imagine.
Anatol Șalaru: Aici e ca la fotbal. La fotbal poate ai jucat frumos, dar ai încasat 5 goluri. Ești valoros că poți să driblezi, dar nu ai marcat niciun gol. În politică este despre voturi. Dacă știi să aduni voturi, atunci ești bun. Dacă nu ai adunat voturi...
Nicolae Chicu: Sau dacă scazi voturi.
Anatol Șalaru: Scazi și te-ai închis în găoacea ta și nu reacționezi la timp. Sunt unii care cred că Maia Sandu o să rezolve toate probleme, iar ei o să câștige. Sunt multe nulități în PAS. Ăștia trebuie să plece de acolo, fiindcă alegerile parlamentare vor fi mult mai greu de câștigat decât alegerile prezidențiale. Mult, mult mai greu. Aici, la alegerile prezidențiale, Maia Sandu a încasat toate loviturile (pentru greșelile comise de PAS - n.red.). Unele au fost pe bună dreptate, pentru că a lăsat în Guvern niște oameni care au adus prejudicii de imagine și nu a auzit vocea poporului. Dar în declarația recentă vorbește despre faptul că ea a înțeles.
Nicolae Chicu: E o schimbare de atitudine.
Anatol Șalaru: Da.
Planul Rusiei care necesită instalarea unei puteri pro-ruse la Chișinău. Detalii despre transformarea Republicii Moldova într-o imensă bază militară
Anatol Șalaru: Rusia va instaura la noi o dictatură feroce pentru a putea să-și mărească contingentul militar rus de aici. Cei care repetă ca niște papagali că Maia Sandu vrea să ne bage în război de fapt ei sunt ce își doresc ca Republica Moldova să intre în război de partea Rusiei împotriva Ucrainei. Iar ei sunt conștienți de asta, dar sunt atât de prelucrați, atât de zombați, încât acești oameni chiar s-ar bucura dacă ar vedea tancurile rusești cum omoară oameni pașnici pe străzile din Chișinău.
Nicolae Chicu: Un aspect important pe care l-ați menționat. Așadar unii cetățeni sunt convinși de propagandă că un președinte pro-rus ar asigura pacea, pe când de fapt e invers, căci un astfel de președinte ar fi contra Kyivului și s-ar crea disensiuni majore.
Anatol Șalaru: E efectul propagandei lui Soloviov. Însă, de 2 ani și jumătate știu că Rusia vrea să destabilizeze situația foarte activ. Vrea un Guvern pro-rus aici, pentru că prin această cale, de pildă, se anulează foarte ușor restricțiile de la aeroport. Astăzi, SIS are un grup de lucru la aeroport care verifică listele pasagerilor. Imaginați-vă că va câștiga partida rusă la alegerile parlamentare. Toate aceste restricții vor fi anulate. Oricine va putea veni, de la ofițeri ruși, la militari ruși, agenți FSB, GRU ș.a.m.d. Vor veni aici la Chișinău și nimeni nu îi va opri. Vor veni la Chișinău via Erevan, Tbilisi, Istanbul și din alte locuri, iar apoi vor merge în Transnistria, unde vor forma noi unități militare. Armament au suficient la Tiraspol și la Cobasna. Au și uniforme, nu le trebuie altele, au tancuri, au artilerie, au tot ceea ce le trebuie. Așadar, va fi un contigent de câteva zeci de mii de militari la frontieră cu Ucraina. Ce va face Ucraina? Va aduce minim 50 de mii de militari. Iar Rusia va putea să atace și să înainteze pe frontul din est. Așadar, prețul geopolitic al Republicii Moldova a crescut foarte mult. Occidentul a venit aici în R.Moldova pentru că noi am devenit foarte importanți. Pentru asta Occidentul e gata să ne ofere statutul de membru al UE, investiții, pentru a securiza astfel situația și pentru a crește nivelul de trai în Republica Moldova, cu scopul ca pe viitor nimeni să nu mai dorească în lagărul de concentrare din Rusia. Iar Rusia înțelege asta. De aceea și-a pus toate tunurile pe referendum și pe președintele pro-european, iar la anul pe alegerile parlamentare.
Vedeți video de la minutul 44:53: