Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV. Autoritățile de la Chișinău doresc ca retragerea trupelor rusești de ocupație din așa-zisa Transnistria să fie prevăzută de o clauză specială în cadrul unor viitoare negocieri de pace ucraineano-ruse. Biroul Politici de Reintegrare: “Cu siguranță ne dorim garanții de securitate națională și regională”

EXCLUSIV. Autoritățile de la Chișinău doresc ca retragerea trupelor rusești de ocupație din așa-zisa Transnistria să fie prevăzută de o clauză specială în cadrul unor viitoare negocieri de pace ucraineano-ruse. Biroul Politici de Reintegrare: “Cu siguranță ne dorim garanții de securitate națională și regională”

Urmare a unei solicitări de presă a Podul.md, autoritățile de la Chișinău, prin intermediul Biroului Politici de Reintegrare, instituția responsabilă de dosarul “transnistrean”, a venit cu o reacție în legătură cu posibilitatea ca, în cadrul viitoarelor negocieri de pace ucraineano-rusești, să existe și o clauză privind retragerea trupelor rusești de ocupație din așa-zisa Transnistria – adică, din teritoriile noastre constituționale din stânga Nistrului –, concomitent cu retragerea trupelor invadatoare ruse din Ucraina. 

Conform Biroului Politici de Reintegrare, R.Moldova nu ar respinge o astfel de inițiativă, iar reglementarea conflictului transnistrean ar trebui însoțită de garanții de securitate națională și regională. 

Vă prezentăm, mai jos, răspunsul șefului Biroului Politici de Reintegrare, Alin Gvidiani: 

“Demilitarizarea regiunii transnistrene, democratizarea proceselor locale, eliminarea cenzurii informaționale și implementarea plenară politicilor de reintegrare a țării în acest perimetru în mod esențial vor stimula atingerea unor progrese concrete în reglementarea conflictului transnistrean. În același timp e necesar de precizat că dosarele din sfera militară ce vizează raioanele de est ale Republicii Moldova (lichidarea depozitului de muniții de la Cobasna, retragerea militarilor GOTR fără drept de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, transformarea misiunii de pacificare de pe Nistru) nu fac obiectul negocierilor Chișinău-Tiraspol, în platformele de dialog existente. Aceste dosare țin de negocierile și angajamentele atinse prin canalele de comunicare politice, diplomatice și internaționale (bilaterale și multilaterale), cu implicarea factorilor de decizie de nivel înalt. Republica Moldova cu siguranță își dorește ca aceste procese să fie transparente, cu garanții de securitate națională/regională și cu implicarea partenerilor strategici ai țării, inclusiv a vecinilor săi”.

Anterior, Podul.md a scris că R.Moldova ar trebui să insiste pentru includerea, pe agenda unor ipotetice tratative de pace ruso-ucrainene, a unor clauze de evacuare a trupelor rusești de ocupație din stânga Nistrului. Kyivul analizează un asemenea scenariu, dar totul depinde de voința clasei politice de la Chișinău – detalii AICI.

Conform unor surse ale Podul.md din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, apropiate ex-ministrului Dmitri Kuleba și actualului deținător al portofoliului, Andrii Sybiha – Kyivul susține inițiativa includerii, în cadrul viitoarelor negocieri și al tratatului de pace ruso-ucrainean, a unei clauze explicite care să prevadă retragerea imediată a trupelor rusești de ocupație din stânga Nistrului, acestea reprezentând un pericol la adresa siguranței Ucrainei și R.Moldova. 

Vizitând recent R.Moldova, noul ministru de Externe al Ucrainei – Andrii Sybiha – a pus un accent deosebit pe securitatea regională, în particular pe imperiozitatea retragerii trupelor rusești din stânga Nistrului, punctând tranșant aceste aspecte – detalii AICI.

Deși Kyivul și-a arătat disponibilitatea să găsească anumite soluții rapide pentru reglementarea conflictului transnistrean, Chișinăul este încă inexplicabil de rezervat, răspunzând cu multă prudență acestor “ocazii istorice”, ocazii pe care R. Moldova riscă să le rateze, ceea ce ar reprezenta nu numai o lovitură grea pentru viitoarea arhitectură de securitate post-război din estul Europei, ci și o perpetuare a influenței si pericolului malign rusesc la Marea Neagră. 

Fiind invitat la Secretele Puterii (emisiune de la JurnalTV), ministrul de Externe al R. Moldova – Mihai Popșoi – a fost întrebat pe final de emisiune de către jurnalistul și moderatorul Alex Cozer dacă subiectul reglementării conflictului transnistrean își va găsi un loc în cadrul discuțiilor despre Planul de Pace din Ucraina. Popșoi a confirmat ceea ce Podul.md a tot scris anterior, ulterior limitându-se să spună că partenerii de la Kyiv “au toată deschiderea pentru a ajuta R.Moldova, acest lucru privind direct și interesul Ucrainei”. Evaziv, Popșoi nu a spus dacă retragerea trupelor rusești de ocupație din așa-zisa Transnistria va deveni un subiect-parte a negocierilor ruso-ucrainene – detalii AICI.

O așa-zisă ”Transnistrie” demilitarizată și eliberată înseamnă, pentru statul ucrainean, pe termen scurt și lung, o degajare serioasă a oricăror pericole, în viitor, asupra teritoriilor sale sud-estice, implicit asupra Nikolaevului, a sudului Basarabiei și nu în ultimul rând asupra Odesei, bastionul de control și păstrare a litoralului pontic al Ucrainei. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.