Vizita efectuată la Chișinău de candidatul PNL la alegerile prezidențiale, ex-generalul Nicolae Ciucă, a fost fără doar și poate un semieșec. În urma unor întâlniri avute pe 11 noiembrie cu președinta Maia Sandu și președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, prezidențiabilul penelist a susținut o serie de declarații banale care practic îi lasă pe moldoveni cu buza umflată, în plin război hibrid pe care Rusia îl duce împotriva celui de-al doilea stat românesc, concomitent cu conflictul militar activ pe care-l poartă în proximitate contra Ucrainei.
Temele abordate public de candidatul PNL nu au vizat trei aspecte esențiale pentru moldoveni și care sunt puternic interconectate: oferirea de garanții de securitate din partea statului român; integrarea Republicii Moldova în NATO; subiectul dronelor rusești depistate pe teritoriul celui de-al doilea stat românesc în data de 10 noiembrie.
Așa cum veți observa în cele ce urmează, Nicolae Ciucă - deși a fost cândva general al Armatei Române, nu a abordat în vreun fel aspectele stringente menționate, ci s-a rezumat la a vorbi generalități despre integrarea R.Moldova în UE, dar nu și în NATO. De asemenea, Nicolae Ciucă le-a vorbit moldovenilor despre pericolul reprezentat de partidele pro-ruse din România, precum AUR și SOS, așa cum și șoriștii au fost și sunt un pericol pentru Republica Moldova. Relevant, dar insuficient pentru a-i liniști pe moldoveni că vor fi în siguranță, feriți de pericolul rusesc ce e din ce în ce mai pregnant. Așadar, a fost o vizită cvasi-inutilă. Doar enunțarea unor garanții de securitate concrete din partea României ar fi servit intereselor cetățenilor Republicii Moldova, care trăiesc în teroare din cauza Rusiei de atâta amar de vreme.
Ce a declarat Nicolae Ciucă după întâlnirea avută cu Maia Sandu: "Astăzi, într-un dialog sincer cu Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, am subliniat angajamentul comun pentru un viitor european și democratic al ambelor țări. Relația cu Moldova și sprijinul nostru pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) sunt esențiale în această direcție.
Colaborarea între România și Moldova trebuie să fie pe un drum proeuropean și pro-atlantist. Partidul Național Liberal este cel mai pro-european și pro-atlantist partid din România și ne asumăm datoria de a sprijini parcursul democratic al Moldovei. Vrem ca România să fie mijlocul stabilității la Marea Neagră și un partener de încredere pentru Europa și NATO.
Din păcate, există partide care încearcă să devieze România de la această direcție, așa cum au încercat să o facă și în Republica Moldova. Aceste partide, precum AUR și SOS, reprezintă, în opinia noastră, interesele Moscovei. Este esențial să acționăm ferm pentru ca aceste forțe să nu influențeze viitorul democratic al României.
Alături de partenerii noștri europeni și transatlantici, continuăm să susținem un viitor sigur, prosper și democratic pentru România și Moldova, un viitor stabil pentru întreaga regiune estică a Europei".
Și în conferința de presă susținută alături de Igor Grosu, candidatul Nicolae Ciucă nu a avut niciun fel de abordare securitară concretă, deși o jurnalistă a adus în discuție subiectul dronelor rusești care cad pe teritoriul celui de-al doilea stat românesc. Vedeți video mai ales de la minutul 20: