Actualitate Internă Cap de pod

EXCLUSIV Document. Nu vor mai fi intangibili? Centrul Național Anticorupție explică în ce condiții pot fi sancționați artiștii și interpreții, dacă se dovedește că au cântat la concerte politice pe bani murdari proveniți din surse obscure. În ce condiții pot avea loc percheziții la domiciliile lor

EXCLUSIV Document. Nu vor mai fi intangibili? Centrul Național Anticorupție explică în ce condiții pot fi sancționați artiștii și interpreții, dacă se dovedește că au cântat la concerte politice pe bani murdari proveniți din surse obscure. În ce condiții pot avea loc percheziții la domiciliile lor

Urmare a unei solicitări a Podul.md, Centrul Național Anticorupție (CNA) a oferit mai multe detalii, inclusiv de ordin juridic, privind condițiile și temeiurile legale în care artiștii și interpreții care au cântat la concerte politice pe bani murdari și din surse obscure dovedite pot fi sancționați. 

De regulă, conform legii, sancțiunile riscate de artiștii/interpreții care acceptă de la formațiunile politice remunerări din surse financiare dovedite ca fiind ilegale pentru activitatea desfășurată sunt pasibili de răspundere fiscală, contravențională sau penală, dacă știau sau trebuiau să știe că acestea constituie venituri ilicite.

CNA explică că perchezițiile la domiciile beneficiarilor sunt posibile doar în cadrul unei cauze penale, precum și în temeiul unor bănuieli rezonabile de infracționalitate. Vă prezentăm, mai jos (inclusiv foto), răspunsul Centrului Național Anticorupție: 

“În contextul concertelor electorale și preelectorale organizate pe baza unor eventuale surse financiare ilicite și posibilitatea legală ca autoritățile să desfășoare percheziții la unii dintre organizatorii și beneficiarii acestora. Legea procesuală penală, la art. 125, reglementează temeiurile pentru efectuarea percheziției. Astfel, potrivit alin. (1), ,,Organul de urmărire penală este în drept să efectueze percheziție dacă din probele acumulate sau din materialele activității speciale de investigații rezultă o presupunere rezonabilă că într-o anumită încăpere ori într-un alt loc sau la o anumită persoană se pot afla instrumente ce au fost destinate pentru a fi folosite sau au servit ca mijloace la săvârșirea infracțiunii, obiecte și valori dobândite de pe urma infracțiunii, precum și alte obiecte sau documente care ar putea avea importanță pentru cauza penală și care prin alte procedee probatorii nu pot fi obținute.”

Articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului stipulează că: (1) ,,Orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private și de familie, a domiciliului său și a corespondenței sale; (2) Nu este admis amestecul unei autorități publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege și constituie, într-o societate democratică, o măsură pentru securitatea națională, siguranța publică, bunăstarea economică a țării, apărarea ordinii și prevenirea faptelor penale, protecția sănătății, a moralei, a drepturilor și a libertăților altora.” 

Cu alte cuvinte, percheziția este o activitate procesuală orientată la examinarea forțată a persoanei, a încăperii, a loturilor de teren, automobile etc., care se află în custodia persoanei percheziționate și a membrilor familiei sale sau a unei organizații, pentru căutarea și ridicarea obiectelor ascunse, ce au importanță pentru dosar. Percheziției, ca și celorlalte acțiuni de urmărire penală, i se pot atribui sarcini generale în procesul penal și în activitatea de tactică criminalistică precum și, evident, sarcini concrete care o caracterizează de la caz la caz și se impune cel mai frecvent în cazul unor infracțiuni, a căror latură obiectivă se caracterizează prin elementul ,,deținere”, a bunurilor, obiectelor rezultate din infracțiune. 

În acord cu cele menționate, percheziția se efectuează doar în cadrul unei cauze penale, în temeiul unor bănuieli rezonabile, informații, probe precum că la locul efectuării percheziției se află sau se pot afla bunuri, obiecte etc., rezultate din acțiunile ilicite sau alte bunuri, obiecte care au importanță pentru cauza penală”.

Precizăm că magnatul condamnat și fugar Ilan Șor, capul grupării criminale organizate “ȘOR”, a organizat, după ce a deschis la Orhei, fieful său și al partidului său, “parcul de distracții Orheiland”, zeci de concerte dubioase despre care presa a scris anterior că au fost posibile doar pe baza banilor murdari, cel mai probabil proveniți din schemele de corupție și frauda bancară de aproximativ 1 miliard de euro (detalii AICI  AICI și AICI). 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.