Candidata USR la alegerile prezidențiale din România, Elena Lasconi, a acordat un interviu în exclusivitate pentru publicația noastră, pe parcursul căruia a vorbit despre viziunea pe care o are pentru Republica Moldova, axată în mod special pe sporirea investițiilor românești în statul vecin, inclusiv în domeniul energetic.
De asemenea, Elena Lasconi s-a arătat optimistă în cadrul interviului în ceea ce privește procesul de integrare a Republicii Moldova în UE, respectiv în NATO și a criticat partidul AUR pentru falsul unionism, de fațadă, de care a dat dovadă prin politica dusă în acești ani.
Nu în cele din urmă, prezidențiabila USR a precizat că, în cazul în care va câștiga alegerile, va evalua situația cetățeniilor românești de care beneficiază în prezent unii vectori politici pro-ruși de la Chișinău: "Vă asigur că cetățenii altor țări care au primit un pașaport românesc și apoi au acționat împotriva României vor suporta consecințele".
Întrebare: Sunteți singurul candidat la alegerile prezidențiale din România care a vorbit deschis, fără perdea, despre integrarea Republicii Moldova în NATO. Cum vedeți înfăptuirea acestui proces vital?
Elena Lasconi: Republica Moldova decide pentru Republica Moldova. Mă bucură foarte mult că cetățenii din Republica Moldova, o țară independentă și neutră, au decis că drumul lor este spre Vest, spre UE. O eventuală decizie ca Republica Moldova să își dorească apartenența la NATO va fi luată la Chișinău și va avea nevoie de sprijinul unei părți consistente din populație. În mandatul meu de președinte, România nu se va comporta ca un frate mai mare în această relație, ci ca un prieten pe care te poți baza. Există la Chișinău maturitatea necesară să își ia propriile decizii. Iar dacă ne uităm la opțiunile recente – referendumul și alegerile prezidențiale – eu văd chiar foarte multă maturitate acolo, în condiții mult mai dificile decât în România.
Întrebare: Care sunt proiectele ce trebuie urgentate pentru apropierea Republicii Moldova de România?
Elena Lasconi: Republica Moldova s-a regăsit într-o situație dificilă după izbucnirea războiului din Ucraina. A pierdut niște piețe în spațiul rusesc, avea o dependență semnificativă de energia care venea direct sau indirect din Rusia, a absorbit un număr mare de refugiați ca procent în propria populație. Acestea sunt zonele în care România poate și trebuie să sprijine Republica Moldova. Apoi, în curând vor începe negocierile propriu-zise de aderare la Uniunea Europeană, iar acolo noi vom fi principalul avocat și chiar am putea să oferim din experiența noastră în ceea ce privește negocierile de aderare. Totodată, o țară puternică este o țară cu o economie puternică, iar Republica Moldova duce lipsă de investitori ca de aer. Republica Moldova are nevoie de investiții. Cu un război la graniță, investitorii nu se grăbesc să întreprindă proiecte majore. Un guvern de dreapta, la București, poate deschide discuțiile pentru a identifica soluțiile ca firmele românești să fie mult mai interesate de piața din Republica Moldova. Poate pune pe picioare un fond de garantare pentru investitorii români. În acest sens, România poate deveni un jucător mult mai relevant pe harta producătorilor de energie, iar interconectarea cu Republica Moldova trebuie să fie o prioritate. Ajutorul dat Republicii Moldova trebuie să fie unul serios și eu sunt garanția că lupt pentru asta!
Întrebare: Cum vedeți faptul că AUR a încercat să captureze tematica unionistă?
Elena Lasconi: AUR a fost doar aparent unionist. Dar nu am auzit nicio reacție, niciun fel de sprijin, nici măcar o virgulă în favoarea referendumului pentru aderarea la UE a Republicii Moldova. N-am auzit nici în favoarea președintei Maia Sandu – nici la primul tur de scrutin, nici la al doilea. Când Rusia a invadat Ucraina, mai ales la început, când nu era clar încotro vor merge lucrurile, iar Republica Moldova putea fi următoarea victimă, nici atunci nu am auzit vreo vorbă de la AUR. Ceea ce ne arată tuturor cam ce fel de unionism susține AUR, probabil unirea cu Rusia.
Întrebare: Cum vedeți o eventuală rezolvare a conflictului transnistrean?
Elena Lasconi: Transnistria e soluția consacrată a Rusiei de a rămâne cu o jumătate de picior acolo unde a fost puternică odată, dar istoria nu a jucat în favoarea ei. M-aș uita însă la rezultatele votului pentru referendum din Transnistria. E clar că din ce în ce mai mulți oameni de acolo încep să realizeze că nu Rusia este o opțiune, ci Uniunea Europeană. Și este suficientă o astfel de fisură în armura Rusiei, ca edificiul să înceapă să devină fragil. Rusiei îi e cel mai frică de libertate și prosperitate, iar oamenii din Transnistria nu cred că vor să vadă trecând pe lângă ei o astfel de oportunitate.
Întrebare: În prima parte a anului viitor, în R. Moldova vor avea loc alegeri cruciale, respectiv cele parlamentare. Care ar fi cel mai mare pericol care se conturează acolo?
Elena Lasconi: Este evident care este cel mai mare pericol: acela ca structura viitoare a Parlamentului de la Chișinău să nu mai fie favorabilă aderării la Uniunea Europeană și să frâneze sau chiar să blocheze procesele. Dar lăsați-mă să fiu optimistă – Republica Moldova a decis – la limită, dar a decis – că drumul său este către Europa. Și a decis chiar de două ori. Dar, cum spuneam mai devreme, România nu se amestecă în deciziile unui alt stat. În măsura în care va fi nevoie de ajutorul României, vreau să știe toți cetățenii moldoveni, noi vom fi oricând gata să oferim ajutorul. În plus, o admir pe președinta Maia Sandu la nivel personal, dar și pentru felul în care a condus Republica Moldova în cea mai complicată etapă de după declararea independenței.
Întrebare: Cum poate contribui România mai eficient pentru a sprijini Republica Moldova în combaterea războiului hibrid rusesc?
Elena Lasconi: În primul rând, România poate fi exemplul palpabil pentru cetățenii Republicii Moldova ce înseamnă aderarea la Uniunea Europeană. Sunt foarte mulți moldoveni care trăiesc în România și au văzut transformarea. Și sunt sigură că au povestit și acasă ce au văzut. În ceea ce privește războiul hibrid, mi se pare că Republica Moldova s-a descurcat mai bine decât România pe anumite paliere. A fost mult mai curajoasă atunci când a decis închiderea Sputnik, care otrăvea și Republica Moldova, și România. Sigur, Rusia nu s-a dat bătută, dar felul în care autoritățile moldovenești au controlat fenomenul în perioada premergătoare referendumului și alegerilor prezidențiale a fost remarcabil.
Întrebare: Putem spune că referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova a trecut, întrucât statul român a acordat peste 1 milion de cetățenii, iar astfel moldovenii au putut călători prin UE și să se convingă de unii singuri de beneficiile integrării europene. Însă, printre cei care au primit cetățenia sunt și unii politicieni pro-ruși din Republica Moldova care nu ratează nicio ocazie să discrediteze România, în timp ce se folosesc de cetățenia română. Vei întreprinde demersurile necesare retragerii cetățeniei a acestor persoane? Și nu mă refer la unii cetățeni simpli care pot pica la un moment dat în capcana dezinformărilor rusești, ci la actorii politici care promovează agenda pro-rusă.
Elena Lasconi: În momentul în care voi ajunge președinte voi dori să văd o situație a cetățeniilor române acordate și a felului în care au fost acordate. Dar până nu văd această situație și eventuale anomalii, nu vreau să mă pronunț. Pot însă să vă asigur că cetățenii altor țări care au primit un pașaport românesc și apoi au acționat împotriva României vor suporta consecințele.
Întrebare: Ce alte aspecte mai sunt cuprinse în programul dvs., respectiv al USR, pentru cetățenii Republicii Moldova?
Elena Lasconi: Sunt cele de care v-am vorbit mai devreme, la care aș adăuga diplomația culturală, în ambele direcții. După deschiderea din anii 90, acum mi se pare că nu prea mai știm atât de bine fiecare despre cultura celeilalte țări. Cred că trebuie să ne redescoperim, mai ales că între timp o nouă generație de artiști are lucruri de spus, pe ambele maluri ale Prutului.
Acest material a fost comandat de USR pentru candidatul Elena Lasconi. Cod unic de identificare: 31240009