Actualitate Internă Cap de pod Featured

EXCLUSIV. Serviciul de Informații și Securitate (SIS): Rusia a folosit Tik Tok și Telegram pentru a influența votul la Referendumul pro-UE și la alegerile prezidențiale / Războiul hibrid și propagandiștii Kremlinului

EXCLUSIV. Serviciul de Informații și Securitate (SIS): Rusia a folosit Tik Tok și Telegram pentru a influența votul la Referendumul pro-UE și la alegerile prezidențiale / Războiul hibrid și propagandiștii Kremlinului

Serviciul de Informații și Securitate (SIS), despre folosirea Tik-Tokului pentru ingerarea în afacerile interne ale R. Moldova: “Platforma a fost folosită pentru ingerințe în contextul alegerilor din 2024”. Ce măsuri cere SIS în lupta împotriva propagandei ruse

Urmare a unei solicitări a Podul.md, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) ne-a comunicat o serie de precizări în legătură cu folosirea de către Rusia și actorii săi politici din R.Moldova a platformei chinezești de socializare Tik Tok în scopul interferării în afacerile interne ale celui de-al doilea stat românesc. 

Conform SIS, Tik Tok și platforma rusească Telegram au fost folosite pe post de instrumente în războiul hibrid purtat de Federația Rusă împotriva R.Moldova și a cetățenilor săi. De altfel, pe Tik Tok și Telegram au migrat propagandiștii și așa-zișii ”jurnaliști” ai posturilor de televiziune afiliate magnatului condamnat și fugar Ilan Șor, conținutul celor două platforme nefiind reglementat în vreun fel. 

Astfel, în special Tik Tok le-a oferit propagandiștilor o serie de posibilități de a-și revărsa din plin narațiunile kremlinopate sub pretextul dreptului la ”liberă opinie”. Intoxicările au vizat contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului din 2024, acestea influențând și rezultatele finale. 

Vă prezentăm, mai jos, răspunsul Serviciului de Informații și Securitate: 

“Urmare a restricțiilor adoptate de către autoritățile de resort în domeniul audiovizualului, Serviciul de Informații și Securitate a sesizat ascensiunea interesului actorilor rău-intenționați de a exploata instrumentele „new media”, o pondere fiind acordată rețelelor „Telegram” și „Tik-Tok”, spre care au migrat sursele supuse suspendării/blocării. 

În contextul scrutinului electoral din 2024, Serviciul a evaluat că cele mai mari ingerințe informaționale externe au fost realizate pe platformele „Telegram” și „Tik-Tok”, în special, datorită politicii de algoritmi oferiți de platformă și posibilității păstrării anonimatului. Cu privire la interzicerea platformei „Tik-Tok” în Republica Moldova, vă informăm că examinarea acestui subiect depășește competențele Serviciului de Informații și Securitate. 

În același timp, instituția consideră judicios orientarea acțiunilor spre reglementarea activității „new media” pe teritoriul național și încadrarea activității acestora într-o bază legală. Colaborarea dintre instituțiile naționale cu platformele de socializare este esențială în vederea eliminării conținutului ce are la bază discursuri de ură sau realizează campanii de dezinformare cu scopul subminării securității naționale”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.