Biroul Politici de Reintegrare a comentat, în exclusivitate pentru Podul.md, despre importanța și implicațiile reformelor administrativ-locale pe malul drept al Nistrului, cât și despre impactul acestora asupra întregului teritoriu constituțional al R.Moldova.
Răspunzând întrebărilor Podul.md despre viziunile statului pe termen scurt, mediu și lung privitoare la aceste reforme, Biroul Politici de Reintegrare a subliniat importanța strategică a implementării acestora inițial doar pe malul drept al Nistrului, în ecuația creării unui pol de atractivitate pentru malul stâng al Nistrului.
Cu alte cuvinte, în opinia Biroului Politici de Reintegrare, reforma descentralizării și amalgamării locale (reducerii numărului de primării și administrații publice locale) este un deziderat strategic al autorităților R.Moldova, și trebuie realizat pe malul drept al Nistrului înainte de integrarea cetățenilor și teritoriilor noastre constituționale din stânga Nistrului.
Vă prezentăm, mai jos, răspunsul Biroului Politici de Reintegrare:
“Procesul de amalgamare voluntară vizează la moment unitățile administrativ-teritoriale din perimetrul controlat de autoritățile constituționale și are menirea de a spori calitatea și performanța serviciilor publice prestate la nivel local, dar și de a oferi oportunități de dezvoltare durabilă a comunităților. Din considerente de nereglementare finală a conflictului transnistrean acest deziderat guvernamental e imposibil de realizat în segmentul temporar aflat în afara controlului efectiv din partea autorităților constituționale. Fortificarea politicilor publice, completarea reformelor strategice, ridicarea standardelor de calitate și de securitate, modernizarea multiaspectuală, creșterea nivelului de trai al populației pe malul drept al Nistrului, parcurgerea traiectoriei de integrare europeană a Republicii Moldova, cu siguranță vor spori atractivitatea politicilor de reintegrare a țării pentru locuitorii din raioanele de est ale țării. Indiferent de evoluția procesului de reglementare transnistreană autoritățile Republicii Moldova vor întreprinde toate măsurile posibile pentru a-și onora obligațiile legale și angajamentele internaționale în raport cu cetățenii săi de pe întreg teritoriul țării”.