Într-un interviu acordat Podul.md cu privire la parteneriatul multilateral dintre R.Moldova și Finlanda, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Helsinki au subliniat importanța relațiilor moldo-finlandeze.
Diplomații finlandezi au reiterat stadiul actual al relațiilor dintre cele două state partenere, precizând că Finlanda își dorește ca acestea să avanseze și să se întărească. De asemenea, conform MAE-ului de la Helsinki, Finlanda, cunoscută ca având cel mai bun sistem de educație din Europa, este gata să pună la dispoziția autorităților R.Moldova propria expertiză și cele mai bune practici în acest domeniu vital.
Vă prezentăm, mai jos, interviul realizat de Podul.md:
Constantin Dicusar:Cât de importante sunt relațiile finlandezo-moldovenești pentru autoritățile de la Helsinki?
Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei: Relațiile dintre Finlanda și R.Moldova sunt bune, dar pot fi consolidate în continuare. Apreciem cooperarea excelentă între Finlanda și R. Moldova în domenii precum consolidarea rezilienței împotriva influenței hibride. Finlanda sprijină pe deplin dorința europeană a R.Moldova și vrea să vadă R.Moldova în familia UE.
Podul.md: Având în vedere că R.Moldova este un stat ”neutru”, statut pe care și Finlanda l-a deținut până de curând, din experiența autorităților finlandeze, cât de costisitoare este această neutralitate în toate privințele?
Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei: Finlanda și-a ales calea în 1994, când am decis să aderăm la Uniunea Europeană. Chiar și înainte de aceea, neutralitatea NU a fost menționată în Constituția noastră, spre deosebire de multe alte țări. În 2022, am decis să aderăm la NATO după ce Rusia a început războiul său de agresiune împotriva Ucrainei.
Podul.md:Având în vedere capacitățile extrem de modeste ale R.MoldovA, credeți că neutralitatea reprezintă o protecție pentru moldoveni în contextul războiului hibrid și amenințărilor constante ale Rusiei?
Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei: Finlanda consideră că fiecare țară ar trebui să fie capabilă să își ia propriile decizii politice de securitate. Acest lucru nu ar trebui să fie dictat de Rusia sau de orice altă putere străină. Noi susținem R.Moldova în consolidarea și creșterea cooperării sale cu Uniunea Europeană și NATO.
Podul.md: Care sunt dimensiunile cooperării dintre Finlanda și Moldova?
Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei: Susținem R.Moldova în drumul său spre Uniunea Europeană în toate aspectele posibile. R.Moldova a făcut o treabă foarte bună în implementarea reformelor în perioade foarte dificile. Au existat o serie de vizite de studiu din R.Moldova în Finlanda pentru a învăța și a discuta despre o varietate de subiecte, inclusiv reziliența și securitatea hibridă. Am sprijinit securitatea energetică și redresarea economică și socială în R.Moldova. Sprijinul nostru pentru societatea civilă din R.Moldova continuă. Prin intermediul fondurilor noastre pentru cooperare locală, sprijinim ONG-urile moldovenești în promovarea libertății de exprimare și creșterea cunoștințelor mediatice, susținerea drepturilor femeilor și fetelor și abilitarea tinerilor de a juca un rol-cheie în societate.
Podul.md: Având în vedere statutul binecunoscut al Finlandei în privința sistemului educațional intern, sunt autoritățile finlandeze pregătite să ajute autoritățile moldovenești să-și îmbunătățească propriul sistem educațional?
Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei: Finlanda este pregătită să împărtășească experiențe privind dezvoltarea sistemului nostru educațional și să ofere consultanță de specialitate în funcție de necesitățile guvernului moldovean.