Thursday, Jan 9, 2025
Actualitate Internă

Separatiștii de la Tiraspol țin populația în frig și pe întuneric din ordinul Moscovei, refuzând cu obstinație orice ajutor din partea Chișinăului / Premierul Recean arată că decizia de oprire a gazelor are legătură cu apropiatele alegeri parlamentare din R.Moldova: „Kremlinul urmărește instaurarea unui guvern pro-rus în Moldova”

Separatiștii de la Tiraspol țin populația în frig și pe întuneric din ordinul Moscovei, refuzând cu obstinație orice ajutor din partea Chișinăului / Premierul Recean arată că decizia de oprire a gazelor are legătură cu apropiatele alegeri parlamentare din R.Moldova: „Kremlinul urmărește instaurarea unui guvern pro-rus în Moldova”

Așa-zisa Transnistria, controlată de separatiștii dirijați de la Moscova, se confruntă cu întreruperi masive la încălzire, apă caldă și electricitate, după oprirea fluxului de gaze rusești către regiunea separatistă la 1 ianuarie. Întreruperea a survenit după ce Kievul a respins reînnoirea acordul de tranzit de gaze cu Moscova, acesta expirând la începutul anului 2025. 

Dar oprirea gazului rusesc către Transnistria are mai puțin legătură cu decizia Ucrainei și mai degrabă ține de decizia gigantul energetic rus de stat Gazprom care a anunțat, în decembrie, că intenționează oricum să oprească livrările către întreaga Moldovă, invocând o presupusă datorie a Chișinăului de peste 700 milioane de dolari. Dacă ar fi avut de gând să scutească zona transnistreană de o asemenea situație dramatică, Gazprom ar fi putut decide continuarea livrărilor prin gazoductul Transbalcanic (coridorul transbalcanic începe din Turcia, traversează Bulgaria, România, Ucraina și ajunge în R. Moldova, inclusiv la centrala electrică din regiunea transnistreană -MGRES).

Potrivit unor relatări ale jurnaliștilor și localnicilor, în aceste zile peste 1 500 de clădiri rezidențiale din regiune au rămas fără încălzire și apă caldă, iar peste 70 000 de locuințe sunt fără gaz. Vacanța școlară a fost prelungită până la 19 ianuarie, 131 de școli și 147 de grădinițe rămânând fără încălzire. 

Referitor la această situație, premierul Dorin Recean a afirmat, într-un interviu pentru Euronews, că Moscova generează intenționat o criză umanitară în stânga Nistrului și, în acest mod, are scopul de a destabiliza activitatea guvernului pro-european de la Chișinău, în contextul alegerilor parlamentare din toamnă.

Euronews relatează că „de la 1 ianuarie, Transnistria, regiune separatistă prorusă a Moldovei, nu mai primește gaze rusești prin Ucraina, drept consecință a războiului continuu al Moscovei împotriva Kievului”. În acest context, Chișinăul acuză Kremlinul de orchestrarea unei crize de securitate în Moldova.

Premierul Recean afirmă că întreruperea livrărilor de gaze a generat o situație gravă pentru cei 450.000 de locuitori ai regiunii transnistrene. „Oamenii nu primesc energie electrică, nu au căldură, nu au acces la gaze, există și întreruperi de furnizare a apei”.

Deși Guvernul de la Chișinău a oferit ajutor, administrația de la Tiraspol a refuzat să accepte sprijinul, a mai spus Recean. Detalii pe larg mai jos!

„Pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare din Moldova, există îngrijorări că Kremlinul ar putea declanșa o campanie de dezinformare, acuzând Chișinăul și Kievul, iar astfel de acțiuni comportă riscuri, inclusiv de destabilizare a regiunii separatiste. (…) Kremlinul urmărește instaurarea unui guvern prorus în Moldova, care să faciliteze consolidarea prezenței militare rusești în regiunea transnistreană, or, în prezent, Moscova menține în regiune aproape 1.500 de soldați, care acționează sub pretextul menținerii păcii”, a mai precizat Recean pentru Euronews.

Uniunea Europeană monitorizează atent situația, având în vedere că Moldova este candidată pentru aderare la UE, iar Bruxelles-ul este principalul susținător financiar al Moldovei. Între timp, Comisia Europeană a anunțat că, în prezent, conlucrează cu sectorul energetic european, pentru a asigura Moldova cu o aprovizionare adecvată de energie electrică, dacă va fi necesar. Totodată, Comisia a îndemnat statele membre ale UE să demonstreze solidaritate energetică față de Republica Moldova.

Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a acuzat, marți, Rusia că duce un „război hibrid” în Republica Moldova, utilizând „gazul ca armă”.

Marți, opt ţări din nordul Europei - Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia, Islanda şi cele trei ţări baltice (Estonia, Letonia, Lituania) - au publicat o declaraţie comună în care au promis că vor colabora cu Comisia Europeană şi cu alţi parteneri-cheie pentru a fi pregătiţi să intensifice asistenţa internaţională acordată Republicii Moldova în actuala situaţie de criză în domeniul energetic, considerând că decizia Gazprom de a sista livrările de gaz în Transnistria vizează subminarea stabilităţii politice şi economice a Republicii Moldova.

Agenția de știri IPN arată că pe 31 decembrie 2024 Moldovagaz și Energocom au efectuat în regim de test o achiziție de gaze de pe bursa din Bulgaria - Balkan Gas Hub, transportând aceste gaze prin gazoductul Trans-Balcanic până în Moldova. 

Astfel, pe 2 ianuarie Moldovagaz a expediat către Tiraspoltransgaz o scrisoare, prin care a propus suportul său tehnic și comercial în cooperare Energocom, pentru organizarea achizițiilor de gaze pentru necesitățile Tiraspoltransgaz. În aceeași zi, prin răspunsul său, Tiraspoltransgaz a refuzat această formă de cooperare.

„Exprimăm și în continuare deschiderea, pentru a pune la dispoziție experiența și cunoștințele pe care le deținem în companiile noastre energetice, pentru gestionarea eficientă a situației existente”, a dat asigurări secretarul de stat de la Ministerul Energiei.

O altă comunicare cu privire la propunerea de ajutor pentru regiunea transnistreană a avut loc între negociatorul Chișinăului, vicepremierul Oleg Serebrian, și cel al Tiraspolului, Vitali Ignatiev. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a prezentat, marți, o scrisoare trimisă către Tiraspol încă din luna decembrie, menționând că a existat și un răspuns din partea administrației transnistrene. Precizările au fost făcute în contextul în care liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a calificat drept „minciuni” declarațiile despre ajutorul oferit de Chișinău, transmite IPN.

„Am fost foarte surprins de aceste declarații ale așa-ziselor autorități, dar îmi dau seama că poate nu sunt scrise pentru ei la Tiraspol sau de ei înșiși. Probabil, vin de undeva”, a declarat Daniel Vodă într-o emisiune de la TV8.

Purtătorul de cuvânt al executivului a prezentat o scrisoare din data 11 decembrie, prin care Chișinăul menționează despre căutarea soluțiilor comune pentru oamenii de pe malul stâng și drept, inclusiv cooperarea cu partenerii internaționali.

„A fost și un răspuns la această scrisoare peste câteva zile, pe data de 16 decembrie, pe mai multe pagini, semnată de domnul Ignatiev, unde se spune printre altele despre amestecul în treburile interne...cu alte cuvinte, se refuză orice colaborare. O scrisoare prin care se oferă ajutor a fost ridiculizată”, a menționat Daniel Vodă.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a susținut, marți, că nu a primit propuneri de ajutor din partea Chișinăului. Potrivit lui, toate afirmațiile autorităților Republicii Moldova în acest sens sunt minciuni.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.