Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV Interviu. R.Moldova, interesată de expertiza Estoniei în materie de digitalizare. Ambasada R.Moldova la Tallin: “Estonia e un exemplu demn de urmat. Se află în topul clasamentelor mondiale”. Cât de strânse sunt relațiile moldo-estoniene

EXCLUSIV Interviu. R.Moldova, interesată de expertiza Estoniei în materie de digitalizare. Ambasada R.Moldova la Tallin: “Estonia e un exemplu demn de urmat. Se află în topul clasamentelor mondiale”. Cât de strânse sunt relațiile moldo-estoniene

Într-un interviu exclusiv acordat Podul.md, Ambasada basarabeană la Tallinn a reiterat importanța parteneriatului bilateral dintre R.Moldova și Estonia, dar și aspectele cheie ale cooperării moldo-estoniene. 

Estonia este un exemplu demn de urmat pentru R.Moldova într-un șir de domenii, în special în domeniile integrării europene, dezvoltării economice, afacerilor, serviciilor, inovațiilor ș.a.m.d.. Printre altele, Chișinăul este interesat de expertiza Estoniei în materie de digitalizare. Deși este, la fel ca R.Moldova, un stat post-sovietic, Estonia a înregistrat niște progrese impresionante în acest domeniu, devenind cel mai digitalizat stat-membru al Uniunii Europene. 

Realizările remarcabile ale Estoniei (stat care a cunoscut ocupația sovietică între 1940-1990) în privința ciberneticii, IT-ului și digitalizării serviciilor publice a trezit, de-a lungul timpului, până și interesul unor state cu un nivel extrem de avansat de dezvoltare din vestul Europei printre care Germania, Franța sau Țările de Jos (detalii AICI și AICI). 

Vă prezentăm, mai jos, interviul realizat de Podul.md cu reprezentanții Ambasadei R.Moldova în Estonia: 

Constantin Dicusar (Podul.ro)Care este stadiul actual al relațiilor moldo-estoniene ?

Ambasada Republicii Moldova în Estonia: Relațiile dintre Republica Moldova și Estonia sunt foarte bune. Dialogul politic la nivel înalt este permanent, iar ultima vizită la Chișinău, pe 27 august 2024, a Președintelui eston, dl Alar Karis, alături de șefii de stat din Letonia și Lituania, a avut o puternică încărcătură simbolică de sprijin pentru independența R. Moldova și parcursul nostru european. Cooperarea la nivelul instituțiilor guvernamentale, parlamentare și administrației locale este constantă. Estonia, care de 20 de ani este stat membru al Uniunii Europene, este deschisă să ofere expertiză și sprijin în diverse domenii, care sunt foarte importante pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. Agenda europeană a Republicii Moldova este parte integrantă a relațiilor dintre Chișinău și Tallinn. În acest context, noi contăm mult pe sprijinul Estoniei atât în plan bilateral, cât la Bruxelles în cadrul instituțiilor UE. De asemenea, relațiile comercial-economice și dimensiunea culturală a cooperării noastre sunt importante.

Podul.ro: În privința digitalizării este R.Moldova interesată de expertiza statului estonian?

Ambasada Republicii Moldova în Estonia: Republica Moldova este interesată de ceea ce poate oferi Estonia. Digitalizarea este un domeniu în care Estonia a înregistrat succese semnificative chiar și în comparație cu alte state membre ale UE. Majoritatea serviciilor în Estonia sunt digitalizate. De aceea, desigur, noi suntem interesați de această expertiză. De altfel, după cum suntem interesați și de alte domenii, de exemplu, Educația, unde Estonia, la fel, se află în topul clasamentelor mondiale.

Podul.ro: La modul practic, R.Moldova are în vedere să colaboreze cu autoritățile estoniene pentru a prelua din expertiza acestora în privința digitalizării?

Ambasada Republicii Moldova în Estonia: Experții noștri deja colaborează cu instituțiile din Estonia în domeniul digitalizării. Vă anunțăm că, chiar în această perioadă, o delegație de experți de la mai multe instituții din R. Moldova se află la Tallinn pentru a prelua practica colegilor estoni în domeniul digitalizării. De asemenea, reprezentanții R. Moldova participă în fiecare an la reuniunile Tallinn Digital Summit. 

Podul.ro: Pe plan administrativ-local, cum vedeți realizarea expertizei estoniene în privința digitalizării?

Ambasada Republicii Moldova în Estonia: Autoritățile publice centrale și locale urmează să implementeze cele învățate, inclusiv de la partenerii estoni. Este clar că digitalizarea urmează să cuprindă foarte multe domenii, de la servicii și afaceri, până la securitate cibernetică și inovații.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.