Actualitate Internă

Miting la Chișinău pentru susținerea lui Miheil Saakașvili, ex-președintele Georgiei, care e deținut pe nedrept de regimul de la Tbilisi. Acțiuni similare sunt organizate în alte 13 orașe europene

Miting la Chișinău pentru susținerea lui Miheil Saakașvili, ex-președintele Georgiei, care e deținut pe nedrept de regimul de la Tbilisi. Acțiuni similare sunt organizate în alte 13 orașe europene

Astăzi, 4 ianuarie, în fața Ambasadei Georgiei de la Chișinău a fost organizat un miting pentru susținerea ex-președintelui Miheil Saakașvili, la manifestație participând atât cetățeni georgieni, cât și basarabeni și ucraineni.  

Anterior, opozantul rus, avocatul și activistul pentru drepturile omului Mark Feygin și consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych au anunțat despre organizarea unei ample acțiuni internaționale #SaveMisha, în scopul sensibilizării regimului de la Tbilisi care l-a transformat pe Saakașvili într-un deținut politic. 

Potrivit paginii de Facebook a lui Saakașvili, mitinguri similare celui de la Chișinău vor avea loc în fața consulatelor generale și ambasadelor Georgiei din New York, Washington, Londra, Berlin, Munchen, Frankfurt, Viena, Bruxelles, Strasbourg, Haga, Praga, Stockholm, Berna, Sofia, Barcelona, Atena și Tel Aviv. De asemenea, sunt planificate acțiuni în Georgia. Susținătorii lui Saakașvili se vor aduna la ora locală 18:00 pe Podul Păcii din Tbilisi, în fața fostei clădiri a parlamentului din Kutaisi, la casa oligarhului și fostului premier Bidzina Ivanishvili, din satul Shekvetili, precum și în Batumi, Zugdidi, Rustavi, Gori și Telavi.

În plus, candidatul la președinția Mișcării Naționale Unite – Levan Khabeishvili – a anunțat un miting în fața administrației guvernului georgian precum și un marș către reședința din Tbilisi a lui Bidzina Ivanishvili, oligarhul despre care se spune că ar controla din umbră puterea în Georgia.

Amintim că și eurodeputatul Raphael Glucksman a declarat că Parlamentul European va acorda o atenție specială situației în care se găsește fostul președinte georgian Mihail Saakașvili. 

“Ne vom mobiliza la Strasbourg pentru ca Misha să fie transferat la un spital European”, a scris Glucksman pe Facebook.

"Mihail Saakașvili a avut dreptate. Președintele Georgiei ne-a avertizat din 2004 până în 2013 cu privire la amenințarea pe care Kremlinul o reprezenta pentru întregul continent european. Acest lucru a fost întâmpinat cu orbire, surzenie și compromis de către guvernele noastre. Astăzi știm că Saakașvili a avut dreptate și că liderii noștri de atunci s-au înșelat... Astăzi, omul care a bătut la ușa noastră închisă este în pericol să moară în spatele gratiilor", a avertizat europarlamentarul.

De asemenea, el a scris că "Saakașvili este ostaticul personal al oligarhului Bidzina Ivanishvili" și că a fost otrăvit cu arsenic și mercur, potrivit expertizei americane pentru păr și unghii. 

"Astăzi, viața lui atârnă de un fir de ață, iar acest fir depinde de Europa. Liderii noștri au ocazia să-l salveze", afirmă europarlamentarul. Glucksmann sugerează că "guvernul georgian, care încearcă, cel puțin în aparență, să își mențină poziția de balans între Bruxelles și Moscova, nu va rezista unei presiuni europene puternice și coordonate”.

"În special, Parisul ar putea avea influență, deoarece actualul președinte al Georgiei este francez, iar oligarhul care controlează țara deține, de asemenea, un pașaport francez. Dar liderii noștri sunt tăcuți și pasivi. În cursul săptămânii viitoare ne vom mobiliza în Parlamentul de la Strasbourg pentru ca Misha să fie transferat într-un spital european. Pentru ca statele noastre să nu permită ca mâine să moară în tăcere președintele pe care ieri au refuzat cu obstinație să-l asculte", scrie europarlamentarul.

Autoritățile georgiene neagă starea critică a lui Saakașvili, aflat în detenție de la 1 octombrie anul trecut, și califică drept ”plătite” toate articolele de presă pe această temă. În ultimele lor declarații, autoritățile susțin că fostul președinte se "automutilează", refuzând să se supună ordinelor medicilor și că mănâncă "când vrea și cum vrea". Familia celui de-al treilea președinte spune că organismul lui Saakașvili respinge mâncarea și că acesta nu poate mânca decât în porții foarte mici, transmite newsgeorgia.ge – detalii AICI. Medicii confirmă că Saakașvili a slăbit peste 40 de kilograme de la arestarea sa, pierzând 10 numai în ultima lună. O examinare independentă vorbește despre o "cașexie" – pierderea rapidă a greutății corporale care amenință să provoace coma și moartea. În raportul Centrului de Empatie se menționează 20 de diagnostice, care împreună constituie un tablou care pune în pericol viața, și că în organismul lui Saakașvili au fost detectate doze ridicate de mercur, bariu și bismut. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.