Actualitate Internă

„Trenul Victoriei” Chișinău-Kiev a fost inclus în topul celor mai bune rute feroviare ale Europei de cea mai prestigioasă publicație de călătorii din lume

„Trenul Victoriei” Chișinău-Kiev a fost inclus în topul celor mai bune rute feroviare ale Europei de cea mai prestigioasă publicație de călătorii din lume

Cursa feroviară Chișinău-Kiev, denumită „Trenul Victoriei”, a fost inclusă de publicația lonelyplanet.com în topul rutelor din Europa care merită să fie parcurse în 2023. Potrivit comentariului celor de la Lonely Planet, cursa merită toată atenția pentru că este, printre altele, și un simbol al rezistenței ucrianene în fața invaziei brutale a Rusiei. 

„Deși va mai trece ceva timp până când călătorii din afara Ucrainei vor putea lua din nou trenul spre capitala care a sfidat Rusia, reluarea acestui serviciu (Chișinău-Kiev) în noiembrie, după 24 de ani, trebuie salutată. Denumit acum Trenul Victoriei, traseul include o oprire la gara Ungheni, în vestul Moldovei, de unde se poate face o conexiune spre Iași, România, al cărei aeroport este un punct important pentru ucrainenii nevoiți să-și părăsească țara”, arată articolul publicat de Lonely Planet. 

În clasament se regăsesc rute spectaculoase precum Viena – La Spezia (Italia),  Praga – Zurich, via Basel, Leipzig și Dresda, trenul de noapte de la Hamburg la Stockholm sau cursa de la Montreux la Interlaken, în Elveția, pe parcursul căreia pot fi admirate cele mai fascinante priveliști montane din lume.

Lonely Planet este cea mai mare editură de ghiduri de călătorie din lume,  achiziționată la un moment dat de BBC Worldwide care a vândut-o apoi trustului NC2 Media, deținut de milionarul american Brad Kelley. În decembrie 2020, după ce pandemia de COVID-19 a afectat puternic zona de turism iar Lonely Planet a fost nevoită să închidă birourile din Australia și Londra, editura a fost cumpărată de compania americană Red Ventures.

 

Trenul are 7 vagoane, dintre care 5 cu compartimente și două de tip Platzkart (cușetă), cu o capacitate totală de 280 de locuri. Fiecare vagon a fost pictat de artiști din Ucraina cu povești inspirate de tragediile războiului și eroismul ucrainenilor.

Calea Ferată din Moldova salută pe pagina sa de Facebook recomandarea făcută de Lonely Planet, precizând că trenul de pe cursa Chișinău-Kiev circulă zilnic conform următorului grafic:

 17.02 Plecarea din Kiev, ajunge la Chișinău la ora 10.38

 17.45 Plecarea din Chișinău, ajunge la Kiev la ora 11.48 

De-a lungul traseului, trenul face opriri în următoarele stații feroviare: Kozeatîn, Vinnița, Jmerînka, Bar, Kopai, Kotiujari, Vendiciani, Moghilev-Podolsk, Vălcineț, Ocnița, Bălți (oraș), Ungheni. 

Durata călătoriei într-o direcție este de aproximativ 17 ore. Costul unui bilet de călătorie este între 870 și 1260 de lei, în funcție de clasa de confort.

Bilete pot fi cumpărate la casele Gării Feroviare. Pentru mai multe informații puteți apela la numărul 14010.

Sursa foto: Calea Ferată din Moldova/Facebook

 

 

 

 

 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.