Editorial

Capcana așteptării inerte a unei ”majorități unioniste” la Chișinău. Despre fățărnicie și statalism

Capcana așteptării inerte a unei ”majorități unioniste” la Chișinău. Despre fățărnicie și statalism

Asta cu așteptarea să se coacă nu știu ce „majoritate unionistă” la Chișinău e o pistă falsă, lansată de tot soiul de interesați stataliști (cu pașapoarte românești în buzunar) care își camuflează anti-unionismul prin paravanul pretins „democratic” al „majorităților”, „referendumurilor” și altor cică instrumente „democratice” din astea. Nu că acestea n-ar fi instrumente democratice într-un context NORMAL, pluralist, liber șamd. Ci pentru că ele sunt invocate ipocrit în cazul R.Moldova. 

Problema în R.Moldova nu e că n-ar exista, ori că n-ar putea fi mobilizată o majoritate favorabilă unirii, ci faptul că cei care știu foarte bine că ea SE POATE mobiliza - nu o fac! 

Uitați-vă la sofismele Maiei Sandu: „nu susțin unirea, pentru că nu e posibilă”. (păi cînd va fi posibilă, dacă nu o susții, nu o popularizezi, nu o propui măcar ca soluție?) Și *boborul* (care în R.Moldova e extrem de vulnerabil, lipsit de autonomie și mimetic, iar ei știind lucrul acesta, tocmai asta și exploatează cînd e vorba de tema unirii!): „așa e, domne, am vrea, dar nu e posibilă unirea, deci... nu se poate face”. Și alte „argumente” din astea CIRCULARE.

Chestiunea e deci de voință politică, de lidership. Nu de fățarnice invocări și așteptări de „majorități”. Fenomenul românesc în R.Moldova există, latent, implicit, altfel n-am fi rezistat, n-am fi renăscut ca comunitate. Trebuie doar mobilizat, însuflețit chiar, încurajat. Ori pur si simplu afirmat.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.