Actualitate Internă

Agenția Națională a Arhivelor neagă afirmațiile unui europarlamentar român care susține că dosarele comunismului din Basarabia nu ar fi fost încă deschise și desecretizate: “Procesul desecretizării continuă deja de 15 ani. Toate inventarele fondurilor arhivistice sunt accesibile”

Agenția Națională a Arhivelor neagă afirmațiile unui europarlamentar român care susține că dosarele comunismului din Basarabia nu ar fi fost încă deschise și desecretizate: “Procesul desecretizării continuă deja de 15 ani. Toate inventarele fondurilor arhivistice sunt accesibile”

Într-un interviu exclusiv acordat pentru Ziua.md, europarlamentarul român independent Șerban Dimitrie Sturdza și-a exprimat nedumerirea față de ”hibriditatea” aspirațiilor europene ale R.Moldova, care ar merge paralel cu apartenența celui de-al doilea stat românesc la Comunitatea Statelor Independente (CSI), cu tendința de conservare a monumentelor ocupanților sovietici, dar și cu faptul că dosarele comunismului ar fi “ținute la sertar” de către arhiviști.

Conform europarlamentarului, este de neînțeles de ce Chișinăul, după ce a depus cerere de aderare la UE și a devenit stat candidat la aderare, nu a părăsit definitiv CSI, organizația patronată de Rusia în care statul moldovean a intrat în 1991, alături de alte state post-sovietice, imediat după destrămarea URSS, acest lucru reprezentând o condiție a recunoașterii independenței sale de către Rusia și SUA. 

La fel de inexplicabilă este prezența monumentelor care glorifică sau simbolizează ocupația sovietică a Basarabiei noastre, ceea ce este o incompatibilitate cu parcursul european al R. Moldova. Conform lui Șerban Dimitrie Sturdza, prezența monumentelor sovietice în stânga Prutului reprezintă un dispreț pentru români, victime ale represiunilor și actelor de genocid în masă ruso-sovietice. 

Un alt element care, în opinia lui Șerban Dimitrie Sturdza, ar pune la îndoială sinceritatea aspirațiilor europene ale Chișinăului este accesibilitatea dosarelor comunismului din Basarabia. Conform europarlamentarului român, acestea încă nu ar fi “deschise” și “desecretizate”.

“Ar fi un gest de normalitate să fie deschise și desecretizate arhivele Moldovei. Sunt lucruri pe care poporul trebuie să le cunoască după atâta vreme și, iarăși, este un lucru de o totală anormalitate”, a declarat politicianul (detalii AICI).

Totuși, în realitate, conform unui răspuns pentru Podul.md, ca urmare a unei solicitări de presă, Agenția Națională a Arhivelor Republicii Moldova arată că toate inventarele fondurilor arhivistice ale Partidului Comunist al RSSM și ale Uniunii Leninist-Comuniste a Tineretului din Moldova (ULCTM) sunt accesibile cercetătorilor și nu există restricții pentru accesarea dosarelor sau solicitarea informațiilor, inclusiv de interes istoric. 

Dezmințind că dosarele comunismului din Basarabia ar fi secrete și inaccesibile, Agenția Națională a Arhivelor declară că nu a primit, cel puțin în ultimii 3 ani, vreo petiție sau solicitare prin care cercetătorilor interesați li s-ar fi interzis sau restricționat accesul la documentele din perioada ocupației sovietice. 

Vă prezentăm mai jos (inclusiv foto) răspunsul Agenției Naționale a Arhivelor R.Moldova: 

“În ultimii 3 ani Agenția nu a recepționat nici o solicitare sau petiție cu privire la accesarea sau interzicerea accesului la fondurile și colecțiile arhivistice domnului Şerban Dimitrie Sturdza sau a reprezentatului. Alte petiții cu privire la restricționarea accesului la documentele de arhivă păstrate la Agenție în ultimi 3 ani nu s-au depus. Fondurile arhivistice ale Agenției, așa-zisele dosare ale comunismului, se află la păstrare în cadrul Direcției Fondului arhivistic social-politic, care au fost preluate după interzicerea Partidului Comunist din Moldova (PCM), de către Serviciul de Stat de Arhivă prin Hotărârea nr. 784-XII din 18 noiembrie 1991 a Prezidiului Parlamentului Republicii Moldova. 

Prin Ordinul nr. 9 din 06 februarie 1992 al Serviciului de Stat de Arhivă a fost creată Arhiva organizațiilor social-politice a Republicii Moldova în baza întregului fond arhivistic al partidului comunist, care a fost trecut anterior în componența Fondului arhivistic al Republicii Moldova. În fondul arhivistic dat sunt integrate documentele arhivistice ale Comitetului Central al PCM, Comitetului Central al Uniunii Leninist-Comuniste a Tineretului din Moldova (ULCTM), comitetele județene, raionale și orășenești al PCM și ULCTM, cât și ale organizațiilor primare de partid al PCM ș.a.m.d. Actualmente, toate inventarele fondurilor arhivistice ale PCM și ULCTM sunt accesibile cercetătorilor și publicului larg pe pagina web a instituției, nu există restricții pentru accesarea dosarelor sau solicitarea informației, cu excepția documentelor care se încadrează în legislația protecției datelor cu caracter personal.

Pe lângă inventarele Comitetului Central al PCM au fost digitizate și dosarele complete cu subiectele incluse în Plenarele, Congresele și ședințele Comitetului Central al PCM. De asemenea, în anul curent Agenția a planificat digitalizarea și plasarea pe pagina web a fondurilor Comitetelor județene ale PCM din perioada anilor 1940-1941, 1944-1947. Mai multe informații despre accesibilitatea inventarelor Direcției Fondului arhivistic social-politic puteți identifica AICI.

De aproximativ 15 ani în Republica Moldova are loc un proces continu de desecretizare a informațiilor cu privire la politica de represare a populației din RSSM în perioada sovietică. Doar în ultimii aproximativ trei ani au fost recepționate de la Serviciul de Informare și Securitate (SIS) și puse la dispoziția publicului larg peste 13.600 de dosare de arhivă desecretizate. De asemenea, în perioada imediat următoare se preconizează preluarea de la Ministerul Afacerilor Interne a aproximativ 19.845 de dosare desecretizate cu privire la persoanele deportate/represate, care vor fi puse în circulație pentru cercetători și publicul larg”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.