Actualitate Internă

VIDEO Cine este militarul din R.Moldova care a apărut în discursul de Revelion al lui Putin

VIDEO Cine este militarul din R.Moldova care a apărut în discursul de Revelion al lui Putin

Un tânăr militar din Republica Moldova a apărut alături de Vladimir Putin în discursul de Revelion, chiar înainte de intrarea în anul 2023.

Pe numele său Dmitrii Miron, acesta este originar din UTA Găgăuzia, are 29 de ani și este născut în orașul Comrat.

Individul a fost deconspirat public într-o postare pe Facebook a blogger-ului din Republica Moldova, Dragoș Galbur, tot el anunțând recent crearea unei noi mișcări politice - Partidul Național Moldovenesc.

Născut la 28 septembrie 1993, Dmitrii Miron și-a făcut stagiul militar în unitatea nr. 1045 din Republica Moldova. Ulterior, s-a înrolat în gruparea teroristă LNR a separatiștilor ruși din Luhansk.

Potrivit sursei citate, în prezent Miron este la comanda unei companii de recunoaștere a celei de-a 7-a brigăzi separate de infanterie motorizată a corpului 2 de armată (în orașul Brianka, regiunea Lugansk).

Dmitrii Miron a fost decorat cu „Ordinul Curajului” pentru participarea la invazia Ucrainei și titlul de „erou al LNR”.

Profilul său de pe ok.ru (o rețea rusească de socializare) este AICI. Acesta a publicat mai multe fotografii din timpurile în care slujea în armata Republicii Moldova.

Discursul cu pricina al lui Vladimir Putin:



Miron apare ciocnind o cupă de șampanie cu liderul de la Kremlin.



Fenomenul mercenariatului a luat amploare în Republica Moldova începând cu 2014

Nu este pentru prima dată când militari din Republica Moldova au fost identificați luptând de partea forțelor separatiste în Ucraina.

De fapt, fenomenul mercenariatului a luat amploare în Republica Moldova din 2014, de la începutul războiului din estul Ucrainei. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău anunța, în iulie 2018, că a identificat 56 de cetățeni ai Republicii Moldova care s-au înrolat în forțele separatiste din Donețk și Luahnsk. Potrivit datelor neoficiale, numărul mercenarilor moldoveni din estul Ucrainei ar fi fost aproape dublu.

Circa 300 de luptători din Republica Moldova luptă de partea Ucrainei

De cealaltă parte, circa 300 de luptători moldoveni luptă în Ucraina împotriva trupelor invadatoare.

Un grup de luptători au transmis mesaje către populația Republicii Moldova, în care au criticat protestele Partidului Șor (despre care afirmau că sunt „mâna Moscovei”), tentativele de destabilizare și acțiunile unor așa-numiți veterani care nu au luptat în războiul de pe Nistru.

„Noi suntem aici 200-300 de moldoveni, dar din urma noastră mai este legiunea internațională care conține undeva 22-25.000 de soldați bine pregătiți și profesioniști. Și, atunci, ăștia ca Șor, Dodon, Cavcaliuc și toată compania vor dori să stea la pușcărie, dar credeți-mă că nu o să aveți șansa asta. Oameni buni, nu vă lăsați manipulați de hoții ăștia”, au declarat ei.



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.