Actualitate Internă Cap de pod Featured

EXCLUSIV DOCUMENT. “Vor fi și din Crimeea și Luhansk”. Rusia se pregătește să trimită la Chișinău, în cadrul Campionatului European de Kickboxing, o armată de 150 de sportivi, inclusiv din teritoriile ucrainene ocupate temporar de armata rusă. Care este scopul vizat de această provocare

EXCLUSIV DOCUMENT. “Vor fi și din Crimeea și Luhansk”. Rusia se pregătește să trimită la Chișinău, în cadrul Campionatului European de Kickboxing, o armată de 150 de sportivi, inclusiv din teritoriile ucrainene ocupate temporar de armata rusă. Care este scopul vizat de această provocare

Potrivit unui răspuns exclusiv primit de Podul.md din partea Federației de Kickboxing a Rusiei și a Ministerului Sportului de la Moscova, Rusia ar urma să trimită la Chișinău, în cadrul Campionatului European de Kickboxing, nu doar sportivi din Federația Rusă, ci și sportivi din teritoriile ucrainene ocupate temporar de armata rusă. 

De asemenea, numărul sportivilor va fi simțitor mai mare decât cel anunțat anterior de Federație – 100 de persoane –, urmând ca acesta să se ridice la circa 150, cu tot cu sportivii din Peninsula Crimeea și Luhansk, regiuni ale Ucrainei ocupate de invadatorii ruși în 2014, respectiv 2022.

“Sportivi vor fi mulți, aproximativ 150 de persoane. Vor fi foarte multe regiuni reprezentate, este exclus să fie sportivi doar din câteva regiuni, și din altele nu, toată țara este implicată. Crimeea va fi acolo, iar din noile regiuni probabil doar Republica Populară Luhansk, dar vom putea spune mai exact când se vor forma listele”, precizează Elena Gushkashvili, consilieră în cadrul Federației de Kickboxing a Rusiei, în exclusivitate pentru Podul.md (foto jos). 

Federația de Kickboxing nu a publicat încă lista tuturor sportivilor care și-au anunțat prezența la Campionatul European de Kickboxing de la Chișinău, care se va desfășura în perioada 22–29 iunie curent, dar și nici numărul acestora raportat la regiunile de proveniență. Astfel, nu este deloc clar pe cine va trimite Rusia la Campionat, în special din Luhansk și Crimeea, iar asta ridică o serie de întrebări și suspiciuni legitime atât în privința organizatorilor, cât și a participanților.

Pentru prima data de la începutul războiului de agresiune pe scară largă împotriva Ucrainei și ocuparea / anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene, Rusia urmărește să își legitimeze pe plan internațional, inclusiv cu prilejul unor evenimente sportive de tipul celui organizat la Chișinău, în Basarabia noastră, acțiunile sale politice.

Includerea unor sportivi din teritoriile ucrainene ocupate Luhansk și Crimeea în lotul sportivilor ruși și eventuala permisiune de participare a lor la Campionat, unde Rusiei i s-a permis, în ciuda restricțiilor internaționale, să concureze sub drapelul și imnul național (detalii AICI), vor echivala cu o recunoaștere (fie aceasta și numai simbolică) de către R.Moldova a ocupației rusești a teritoriilor ucrainene, riscând să ducă la o răcire periculoasă a relațiilor bilaterale dintre Chișinău și Kyiv. 

Amintim că în perioada 22-29 iunie 2025, Chișinău va fi gazda Campionatului European de Kickboxing. Evenimentul e organizat sub egida Federației Mondiale de Kickboxing (WKF) și promite să adune cei mai buni sportivi din Europa și din întreaga lume. Din rațiuni ce ne exced, Federația Rusă ar urma să fie printre cele mai reprezentate țări. 

Anterior, Ambasada Ucrainei la Chișinău a criticat participarea sportivilor din Federația Rusă și Belarus la Campionatul European de haltere de la Chișinău care a avut loc în perioada 13-21 aprilie curent, precizând că statul agresor Rusia și complicele său, Belarus, folosesc sportul pe post de armă politică (detalii AICI). 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.