Primarul Chişinăului, Ion Ceban, şi alți doi cetățeni din Republica Moldova au primit interdicție de a intra pe teritoriul României și în spațiul Schengen.
Comunicatul Ministerului român de Externe este extrem de scurt și a venit, marți, abia după ce Ziarul de Gardă publicase o informație „pe surse” despre această decizie.
„Din motive ce țin de considerente de siguranță națională, România a dispus măsura nepermiterii intrării pe teritoriul național pentru domnul Ion Ceban și pentru încă doi cetățeni ai Republicii Moldova. Decizia este de resortul instituțiilor competente din România, în conformitate cu reglementările în vigoare în materie. Măsura este o interdicție de acces în spațiul Schengen”, a transmis MAE de la București, fără a precizat cine sunt ceilalți doi interziși în R.Moldova.
Unele surse afirmă că, pe lângă Ceban, ar fi vorba despre așa-zisa jurnalistă Natalia Morari, care l-a intervievat pe pro-rusul Călin Georgescu într-un moment delicat pentru România, şi fostul premier Vasile Tarlev, în prezent lider al unui partid afiliat oligarhului infractor Ilan Şor, care de ani de zile pune la cale, din exil, destabilizarea R.Moldova.
Fostul premier Vasile Tarlev nu a transmis vreo reacție până la ora redactării acestui articol, în vreme ce Natalia Morari a publicat o scurtă reacţie pe reţelele sociale: „Ştiu că aşteptaţi o reacţie din partea mea, dar ştirea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacţie”.
Natalia Morari a candidat la preşedinţia R.Moldova în alegerile din 2024, servind cauza Moscovei, așa cum a făcut-o încă de la apariția sa pe teritoriul moldovesc în 2007, unde, după toate informațiile noastre, a venit cu misiune clară, trasată de adevărații săi șefi, ofițeri KGB.
PODUL.ro a dezvăluit în nenumărate articole legăturile indubitabile ale Natașei Morari cu Moscova:
Vasile Tarlev este cel mai longeviv premier din istoria Republicii Moldova (2001-2008), fiind șeful guvernului în perioada fostului preşedinte comunist Vladimir Voronin. El a fost decorat de liderul rus Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei pentru „aportul mare la dezvoltarea colaborării economice, umanitare şi de afaceri cu Federaţia Rusă”. Şi el a candidat la alegerile prezidenţiale de anul trecut, obţinând 3,19 la sută din voturi, în timp ce Natalia Morari a avut sub 1%.
Interesant e că în ziua în care presa relata despre posibila interdicție care îl vizează, Tarlev posta la foc automat despre o deplasare recentă pe teritoriul României, la un eveniment găzduit de Universitatea „Ovidius” din Constanța.
Despre Ivan (autointitulat „Ion”) Ceban și conexiunile sale neîncetate cu Rusia, PODUL a scris repetat, cerând insistent de ani de zile autorităților de la București să nu mai pompeze bani în cel mai important pion politic din R.Moldova al Moscovei.
Ceban s-a implicat direct și în recentele alegeri prezidențiale din România, susțindându-l în primul tur pe Victor Ponta, iar în turul doi prin încercarea de a direcționa cât mai multe voturi către candidatul Rusiei, George Simion.
Vă recomandăm:
O lovitură nimicitoare pentru Ivan Ceban și serviciile secrete rusești
Rusia și România construiesc un PSD în R.Moldova. Marcel, Ivan și epoleții din spatele lor
Ivan Ceban a catalogat decizia privind interdicția de a mai intra pe teritoriul României și în spațiul Schengen drept o „răfuială politică” în contextul apropiatelor alegeri parlamentare din R.Moldova.
„Va fi cea mai murdară campanie electorală parlamentară din câte le-a avut Republica Moldova. Dar vă transmit un mesaj: Nu mă veţi pune în genunchi, nu ne veţi pune în genunchi echipa. Noi mizăm pe suportul oamenilor aşa cum a fost dintotdeauna. Am primit apeluri foarte multe de susţinere. Iar noi muncim în fiecare zi, anume pentru oamenii care sunt aici, acasă, la Chişinău, în Republica Moldova, sau dacă se află peste hotarele ţării. PAS neapărat va pierde aceste alegeri”, a spus Ceban într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.
Blocul Alternativa – din care face parte şi MAN, partidul condus de Ceban – a reacționat acuzând că interdicţia în România și țările UE ar fi fost luată „la comanda” autorităţilor de la Chişinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”.
„Regimul Sandu tremură de frică. Doar perspectiva organizării unor alegeri democratice în Republica Moldova a provocat panică și derută în rândul guvernării, iar înfrângerea inevitabilă o împinge spre tot mai multe greșeli, absurdități și crime.
De aceea, să știți: orice s-ar întâmpla în zilele următoare, oricât de grave ar fi acțiunile represive pe care le-au pregătit împotriva lui Ion Ceban și a Blocului ALTERNATIVA, executanții capriciilor Maiei Sandu, noi nu vom devia de la drumul ales. Adevărul, legea și dreptatea vor învinge”, a transmis Blocul Alternativa într-un comunicat.
Printre liderii Blocului se număr și fostul candidat la președinție Alexandr Stoianoglo, fost procuror general, susținut puternic de oligarhul infractor Ilan Șor, dar și Mark Tkaciuk, fost deputat comunist, fost consilier al fostului președinte comunist Vladimir Voronin.
Și despre Tkaciuk, PODUL.ro a relatat: „Tkaciuk se numără printre principalii promotori ai Planului Kozak ce presupune transnistrizarea R.Moldova. Tkaciuk e un vechi și notoriu românofob, lucrează de 3 decenii împotriva Unirii. A fost iubitul și colaboratorul agentei FSB-iste Natalia Morari (tot ucrainenii au deconspirat-o și pe Natașa, iar informațiile lor s-au dovedit irefutabile). De ani de zile Morari face pe față jocurile Rusiei și e țiitoarea interlopului fugar Veaceslav Platon – prin intermediul acestuia, serviciile secrete rusești au devalizat sistemul bancar din R.Moldova (fiind folosit în acest sens și în alte foste republici sovietice). Nu în ultimul rând, Tkaciuk e apropiat și vechi colaborator al agentului FSB-ist Iurie Roșca (personaj interzis pe teritoriul României / el e adevăratul coordonator al Sputnik.md)”.
Deci cam astea sunt personajele cu care s-a aliat Ceban, cel finanțat puternic inclusiv de România (cu bani publici), pentru cine mai avea vreun dubiu privind orientarea pro-rusă a acestuia.