Monday, May 13, 2024
Externe

În timp ce Rusia să chinuie să câștige bunăvoința Pakistanului, trimițându-i cantități mari de cereale, țara asiatică trimite muniție Ucrainei. Pakistanul e dependent economic de China, căreia însă nu-i pasă de interesele Rusiei

În timp ce Rusia să chinuie să câștige bunăvoința Pakistanului, trimițându-i cantități mari de cereale, țara asiatică trimite muniție Ucrainei. Pakistanul e dependent economic de China, căreia însă nu-i pasă de interesele Rusiei

Rusia continua să facă eforturi pentru câștigarea bunăvoinței Pakistanului, trimițând țării asiatice cantități mari de grâu pentru a balansa relațiile acesteia cu Ucraina, dar se pare ca nu are foarte mult succes. 

Agenția rusă TASS a informat că 60.000 de tone metrice de grâu au fost trimise de către compania rusă Prodintorg în regiunile pakistaneze afectate de dezastrele naturale din 2022, iar livrările de cereale vor continua pe parcursul anului acesta. 

Comitetul de Coordonare Economică (ECC) din cadrul Cabinetului Pakistanului a aprobat în decembrie 2022 achiziționarea a 950.000 de tone de grâu, din care 450.000 de tone vor proveni din Rusia, care devine astfel cel mai mare furnizor de grâu pentru Pakistan, conform publicației Dawn.pk – sursa AICI

În același timp, Pakistanul achiziționează și grâu din Ucraina, o navă cu o astfel de încărcătură aflandu-se în acest moment la descărcat în portul Karachi, după cum relatează presa din Pakistan. 

Dar mai mult decât atât, Pakistanul intenționează să trimită în această luna 159 de containere cu muniție pentru artilerie în Ucraina, printr-un port din Polonia, potrivit publicației indiene The Economic Times. O navă numită BBC Vesuvius va transporta proiectile de 155 mm și alte feluri de muniție de artilerie către portul Gdansk din Polonia, unde va ajunge în a doua jumătate a lunii ianuarie. 

De notat că Pakistanul a mai trimis muniții în Ucraina în perioada 6 – 15 august 2022, când a existat un pod aerian între baza aeriană Nur Khan din Rawalpindi și Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj din România. Un avion C-17A Globemaster III al Forțelor Aeriene Britanice (cu indicativul de apel ZZ173) a fost folosit zilnic în acea perioadă pentru transferul armelor și munițiilor, conform publicației din India – sursa AICI

Pakistanul este una din țările cele mai dependente militar și economic de China, pe susținerea căreia contează pentru a se putea apăra de India, dupa ce s-a îndepărtat de Statele Unite. În condițiile acestea, Beijingul are un cuvânt greu de spus în politica externă pakistaneză, dar în cazul la care facem referire se pare că nu s-a intervenit din partea guvernului chinez pentru apărarea intereselor Rusiei, neinterzicându-se susținerea Ucrainei prin vânzarea de arme și muniții.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.