Sunday, May 12, 2024
Externe Actualitate Internă

Putin NU a renunțat la planul său de a ATACA R.Moldova. Fost consilier al dictatorului de la Kremlin: ”Prin Bugeac se poate invada Găgăuzia, pentru a avansa spre Transnistria. Astfel se poate încerca și schimbarea puterii în R.Moldova”. Mizele scenariului

Putin NU a renunțat la planul său de a ATACA R.Moldova. Fost consilier al dictatorului de la Kremlin: ”Prin Bugeac se poate invada Găgăuzia, pentru a avansa spre Transnistria. Astfel se poate încerca și schimbarea puterii în R.Moldova”. Mizele scenariului

Dacă Rusia va face un nou val de mobilizări – toate semnele indică asta –, înseamnă că vor urma noi ofensive pe fronturile din Ucraina. Potrivit lui Andrei Illarionov – în trecut, consilier al lui Putin –, Kremlinul ar putea încerca o lovitură din nord, de pe teritoritoriul Belarusului, de-a lungul graniței Ucrainei cu Polonia, spre Lviv. 

Citat de Ukrlife TV, Illarionov avertizează că, pentru a contracara aprovizionarea cu arme prin România, Putin ar putea încerca și o lovitură prin Bugeac, iar în funcție de evoluții, rușii și-ar putea extinde invazia în așa-zisa Găgăuzia și în zona transnistreană. 

”Nimic mai mult decât o ipoteză, dar scheme similar au fost aplicate de Armata Roșie și în cel de-Al Doilea Război Mondial, în Ungaria din 1956, Cehoslovacia din 1968, Georgia din 2008, Ucraina din 2014”, a explicat Illarionov. 

El punctează că prin Bugeacul din sud-vestul regiunii Odesa trece una dintre cele mai importante rute de alimentare cu armament a Ucrainei. Zona ”are o componență etnică diversă, complicată, cu cel mai scăzut nivel de dispoziții pro-ucrainene și se învecinează cu Găgăuzia, o autonomie teritorială în componența Republicii Moldova, unde nivelul de susținere a lui Putin se ridică la 90-99% și care se alătură Transnistriei controlată de Federația Rusă”, spune Illarionov.  

”În aceste împrejurări se poate admite, teoretic, posibilitatea unei operațiuni de desant rusesc în Bugeac, amplasat relativ departe de centrele de rezistență ale Ucrainei și lipsit, presupun, de suficiente capacități de apărare. De aici se poate invada Găgăuzia pentru a avansa spre Transnistria. Astfel, se poate încerca, în funcție de situație, și schimbarea puterii în Republica Moldova. Știm că anul trecut a avut loc o astfel de tentativă”, explică Illarionov. 

Totodată, el avertizează că, deși un astfel de scenariu ar putea părea exagerat sau fantezist, acest tip de acțiuni sunt specifice trupelor rusești, aproximativ aceleași scheme fiind aplicate și în Georgia, în 2008. 

O operațiune rusească de ”strângere în clește” a Ucrainei, prin atacarea țării din nord și din sud, ar presupune un război total, nu doar acțiuni pe o porțiune limitată a frontului. ”Dar toate acestea nu sunt decât supoziții, care, dă Doamne, să nu se împlinească”, a conchis Andrei Illarionov.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.