Actualitate Internă

R.Moldova, țara cu cei mai mulți ”diplomați” din lume. Puterea de la Chișinău oferă pașapoarte diplomatice pentru întreaga sa clientelă politică și pentru o armată de funcționari publici. În capul listei tronează colonelul KGB Vladimir, adică ”mitropolitul” Moscovei la Chișinău

R.Moldova, țara cu cei mai mulți ”diplomați” din lume. Puterea de la Chișinău oferă pașapoarte diplomatice pentru întreaga sa clientelă politică și pentru o armată de funcționari publici. În capul listei tronează colonelul KGB Vladimir, adică ”mitropolitul” Moscovei la Chișinău

Diplomat de carieră, ex-deputat și fost ambasador al Basarabiei la București, Iurie Reniță avertizează că actuala putere de la Chișinău oferă cu nemiluita pașapoarte diplomatice pentru întreaga sa clientelă politică și pentru numeroși funcționari publici. În fruntea listei de privilegiați tronează chiar colonelul KGB Vladimir – adică ”mitropolitul” Moscovei la Chișinău, cel care se roagă pentru sănătatea lui Putin și pentru victoria războiului rusesc genocidar. 

”Dacă ne-am conduce după actuala listă a beneficiarilor de pașapoarte diplomatice, ar rezulta că suntem ‹cea mai diplomatică țară din lume› și cu cei mai mulți ‹diplomați›”, punctează Iurie Reniță, pe Facebook, solicitând o revizuire consistentă a beneficiarilor de pașapoarte diplomatice. 

În cele ce urmează, Podul.md vă prezintă acuzațiile lui Iurie Reniță: 

”Cu pașaportul diplomatic în sutană! În loc să facă ordine în lista beneficiarilor de pașapoarte diplomatice, racordându-se la exigențele și standardele Uniunii Europene (doar s-a declarat pro-europeană!), actuala guvernare PAS-istă preia și aplică aceleași metode ale fostelor conduceri antinaționale și proruse. Pașaportul diplomatic rămâne a fi în continuare o ‹bombonică› pentru clientela politică și nu un document cu o activitate diplomatică specifică foarte clară. 

Pentru a nu-i retrage pașaportul diplomatic mitropolitului Moscovei la Chișinău, Vladimir, care la toate slujbele din Rusia și de la Chișinău bate mătănii și-i dorește multă sănătate călăului Putin, pe ‹obrazul de creștin› al căruia sunt atâtea crime barbare și sângeroase în Ucraina (țară în care ortodocșii sunt 67.3 % din toată populația), ‹mințile luminate› din cele 3 instituții ale statului – Parlament, Guvern și Președinție – au recurs la o soluție solomonică. L-au inclus în lista beneficiarilor de pașapoarte diplomatice și pe mitropolitul Basarabiei Petru. Curat murdar, ca la Caragiale!

Cum să nu-ți tresalte inima de bucurie și mândrie când privești actuala listă a beneficiarilor de pașapoarte diplomatice?! 

Numai cât face pentru ‹diplomația națională, pro-europeană și internațională (citește rusească !)› președintele Adunării Populare a Gagauziei, directorul general al Serviciului Vamal, toți consilierii președintelui Republicii Moldova (cu excepția celui responsabil de politica externă), secretarul general de la Președinție, secretarul general al Guvernului și cel al Parlamentului, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Avocații Poporului, președintele Camerei de Comerț și Industrie, toți conducătorii instituțiilor numiți de Parlament (Consiliul Concurenţei, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Autoritatea Națională de Integritate, Comisia Electorală Centrală, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Consiliul de observatori al instituției publice naționale a Audiovizualului companiei Teleradio – Moldova, Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii). 

Oare toate aceste persoane, enumerate mai sus, sunt întrebate pe la reuniunile internaționale dacă au pașaport diplomatic, oare prezența pașaportului diplomatic este o condiție obligatorie pentru participarea cu succes a acestora la diverse întruniri peste hotare? Chiar să nu fie suficient pașaportul de serviciu, neapărat cel diplomatic, e mai prejos de ‹demnitatea politică› a unor funcționărași? Dupa cum vedeți, nu-i chiar atât de ușor și simplu să te desparți de clientela ta politică!

Dacă ne-am conduce după actuala listă a beneficiarilor de pașapoarte diplomatice, ar rezulta că suntem ‹cea mai diplomatică țară din lume› și cu cei mai mulți ‹diplomați›. 

Se impune o revizuire consistentă a listei beneficiarilor de pașapoarte diplomatice, iar funcționarii publici, enumerați mai sus, să fie eligibili pentru pașapoarte de serviciu (în realitate mare diferența dintre acestea nu există!)”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.