Actualitate Internă

R.Moldova, prizoniera războiului hibrid rusesc. Abjecția așa-zisei ”națiuni civice moldovenești”. Aproximativ 45% dintre basarabeni vor Unirea cu România, dar în Parlamentul de la Chișinău sunt reprezentate doar interesele moldoveniștilor și ale Rusiei

R.Moldova, prizoniera războiului hibrid rusesc. Abjecția așa-zisei ”națiuni civice moldovenești”. Aproximativ 45% dintre basarabeni vor Unirea cu România, dar în Parlamentul de la Chișinău sunt reprezentate doar interesele moldoveniștilor și ale Rusiei

În cel mai recent  editorial publicat de ZiarulNațional.md, analistul Cazimir Țino avertizează că R.Moldova trece, în prezent, printr-o perioadă hibridă, care deși e mai bună decât perioada agrariano-comunistă-socialistă, este încă departe de idealul Reunificării Naționale cu România.

În această perioadă hibridă, mai vechiul moldovenism stalinist a fost travestit sub noul chip toxic al așa-zisei ”națiuni civice moldovenești”.

Situația de mai sus e specifică, în special, politrucilor moldoveniști și statului moldovenist, deopotrivă rusofililor, însă nu și populației dintre Prut și Nistru, întrucât, de-a lungul ultimilor 15 ani, procentul cetățenilor care vor Unirea a crescut în mod substanțial, ajungând, în prezent, în jurul a 45% – depinde dacă socotim sau nu și numeroasa Diasporă basarabeană. 

Totuși, acest important segment uman nu este reprezentat absolut deloc în Parlamentul de la Chișinău (bipolarizarea sălbatică a electoratului și narațiunea ”votului pierdut” au facilitat situația asta, dincolo de eforturile Rusiei). 

Podul.md vă prezintă câteva fragmente din editorialul lui Cazimir Țino: 

”Din 2009 și până în prezent, putem vorbi de o a treia perioadă în devenirea republicii. O perioadă hibridă, evident mai bună decât cea anterioară agrariană – comunistă – socialistă, dar departe încă de idealurile naționale ale precursorilor redeșteptării românești. O perioadă cu lumini și umbre, cu pași înainte, dar făcuți împinși de la spate, cu picarea în ridicol a teoriilor moldoveniste, dar cu un nou pericol la orizont, la fel de nociv ca și moldovenismul: înlocuirea acestuia cu conceptul artificial de ‹națiune civică›. 

Și, în plus, cu un paradox: în ultimii 15 ani, procentul unioniștilor a crescut substanțial de la 8 – 10% prin 2007 – 2008, până la 35 - 40, chiar 45 % în prezent (depinde dacă socotim sau nu și numeroasa diasporă basarabeană)”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.