În cel mai recent editorial publicat de ZiarulNațional.md, analistul Cazimir Țino avertizează că R.Moldova trece, în prezent, printr-o perioadă hibridă, care deși e mai bună decât perioada agrariano-comunistă-socialistă, este încă departe de idealul Reunificării Naționale cu România.
În această perioadă hibridă, mai vechiul moldovenism stalinist a fost travestit sub noul chip toxic al așa-zisei ”națiuni civice moldovenești”.
Situația de mai sus e specifică, în special, politrucilor moldoveniști și statului moldovenist, deopotrivă rusofililor, însă nu și populației dintre Prut și Nistru, întrucât, de-a lungul ultimilor 15 ani, procentul cetățenilor care vor Unirea a crescut în mod substanțial, ajungând, în prezent, în jurul a 45% – depinde dacă socotim sau nu și numeroasa Diasporă basarabeană.
Totuși, acest important segment uman nu este reprezentat absolut deloc în Parlamentul de la Chișinău (bipolarizarea sălbatică a electoratului și narațiunea ”votului pierdut” au facilitat situația asta, dincolo de eforturile Rusiei).
Podul.md vă prezintă câteva fragmente din editorialul lui Cazimir Țino:
”Din 2009 și până în prezent, putem vorbi de o a treia perioadă în devenirea republicii. O perioadă hibridă, evident mai bună decât cea anterioară agrariană – comunistă – socialistă, dar departe încă de idealurile naționale ale precursorilor redeșteptării românești. O perioadă cu lumini și umbre, cu pași înainte, dar făcuți împinși de la spate, cu picarea în ridicol a teoriilor moldoveniste, dar cu un nou pericol la orizont, la fel de nociv ca și moldovenismul: înlocuirea acestuia cu conceptul artificial de ‹națiune civică›.
Și, în plus, cu un paradox: în ultimii 15 ani, procentul unioniștilor a crescut substanțial de la 8 – 10% prin 2007 – 2008, până la 35 - 40, chiar 45 % în prezent (depinde dacă socotim sau nu și numeroasa diasporă basarabeană)”.