Începând de ieri, presa din întreaga lume a început să publice articole și fotografii privind sistemele anti-rachetă pe care regimul putinist a decis să le ampleseze pe marile clădiri din Moscova.
În realitate, avem de-a face cu o nouă regie pe care Kremlinul o pune în scenă pentru publicul intern: pe de o parte, are scopul de a-i speria pe ruși, încercând să transforme, la nivel de percepții, invadatorul în victimă, pe de altă parte se încearcă o credibilizare a discursului Kremlinului, pentru ca societatea rusească să accepte noul val de mobilizări.
Reamintim că posibilitatea ca Ucraina să atace Moscova cu rachete este una extrem, extrem de scăzută – partenerii occidentali nu ar da undă verde unor astfel de lovituri, care de altfel sunt destul de problematice logistic în actualele circumstanțe.
Consultantul politic Cristian Hrițuc explică, pe Facebook, toate aceste aspecte:
”Este o regie, o măsură mai mult de marketing pentru publicul intern. O măsură care are rolul de a-i speria pe ruși și în același timp de a da o cauză dreaptă și credibilă publicului. Invadarea Ucrainei nu a avut și ”cauza” necesară, credibilă în ochii rușilor pentru ca aceștia să susțină voluntar demersul lui Putin.
Acum, Putin vrea să joace intern pe simbolistica folosită mereu de la Marele Război pentru Apărarea Patriei. Luăm măsuri să ne apărăm, este posibil să fim atacați. Ideea principală, trebuie să fim pregătiți să rezistăm împreună.
Se schimbă motivația internă pentru public – suntem în pericol, nu suntem invadatori.
Probabilitatea ca Ucraina să atace Moscova este extrem, extrem de mică. Niciun lider din Vest nu ar da aprobare pentru un astfel de act, știind ce consecințe sunt și tocmai pentru a nu îi da prilejul lui Putin să ”aibă o cauză dreaptă”. Cred că nici militar nu există capacitatea pentru o astfel de lovitură. Una este să strecori echipe mici de comando să dea lovituri punctuale, alta e să trimiți rachete. Iar în fața diversiunilor create de grupuri mici de comando nu te aperi cu sisteme anti rachetă montate pe centre comerciale.
Regia cu sistemele anti rachetă montate pe clădiri vine după o propagandă susținută, că Federația Rusă e în război cu NATO, ceea ce o face mai credibilă.
Putin are nevoie de o mobilizare a publicului pentru că va urma iar o mobilizare foarte mare, se vor lua cu arcanul din nou ruși și vor fi trimiși pe front. În același timp, putem specula și să tragem concluzia că suportul popular se prăbușește și Kremlinul are nevoie de o justificare mai credibilă pentru a continua războiul și implicit a rămâne la putere.
Mesajul nou este: suntem într-un nou Război pentru Apărarea Patriei!”.