Actualitate Internă

„Relația cu România este fantastică”. De unde vine optimismul ministrului de Externe de la Chișinău

„Relația cu România este fantastică”. De unde vine optimismul ministrului de Externe de la Chișinău

Relația Republicii Moldova cu România este una „fantastică”, afirmă ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu. Oficialul susține că deși Republica Moldova „rămâne într-o regiune dificilă, cu un conflict nesoluționat și cu un război neterminat”, ar exista suficiente aspecte optimiste pentru viitor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la „Vocea Basarabiei”.

„Pe partea optimistă - în aceste timpuri sfidătoare noi nu suntem singuri, ne sprijină zeci de țări, organizații, România, domnul președinte Klaus Iohannis în conferința de presă cu doamna președintă Maia Sandu la București a spus clar că România nu va abandona Republica Moldova pe întreg spectrul de scenarii. 

Uniunea Europeană ne va ajuta să ne fortificăm capacitățile de apărare și securitate. Avem un dialog activ cu NATO, cu Statele Unite, cu Marea Britanie, cu Polonia, deci avem zeci de procese prin care vrem să ne asigurăm că Republica Moldova și în continuare va obține și va beneficia de același sprijin”, a declarat Nicu Popescu.

„Sunt foarte optimist asupra faptului că în Republica Moldova vom fi în stare să păstrăm pacea, democrația și europenitatea țării noastre, pentru că nu o facem singuri, avem sprijinul celor mai puternice și celor mai influente state și organizații din lume”, a spus oficialul.

„Avem o relație fantastică cu România”

„Noi ca țară, ca societate, suntem în poziția și avem luxul de a asigura în continuare pacea și relativa bunăstare a Republicii Moldova în mare parte datorită efortului constant al României, al președintelui Klaus Iohannis, a prim-ministrului Nicolae Ciucă, și orice prim-ministru al României va continua sunt sigur să ne sprijine”, a descris Popescu relația cu statul român.

„Avem o relație fantastică cu Bogdan Aurescu, omologul meu, cu care m-am întâlnit mai mult ca cu oricare alt ministru de externe. Ne-am văzut, cred că, de vreo 14 ori, anul trecut, deci, aproximativ odată la 3 săptămâni, noi am avut o întrevedere cu Bogdan Aurescu.

Am stat alături la masa miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, la una din reuniuni la care am fost invitați, iar speranța noastră este ca locul nostru permanent al Republicii Moldova în sălile de reuniuni de la Bruxelles să fie alături de România”, a menționat șeful diplomației moldovenești.

El a mai adăugat că „în ultimii 30 de ani mai multe forțe politice au încercat să deturneze Republica Moldova de la democrație și de la parcursul european iar toate aceste forțe într-un final au eșuat”.

„Republica Moldova ca stat a pierdut foarte mulți ani de modernizare, de apropiere de UE, dar până la urmă, de fiecare dată societatea noastră a spus foarte ferm - Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. 

Toate aceste forțe au pierdut alegerile, au acceptat pierderi de puteri, s-au retras, unii s-au refugiat în alte țări, dar societatea noastră a combătut absolut aceste tentative a forțelor corupte, retrograde sau pro-estice de a deturna țara noastră de la parcursul european”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.