Actualitate Internă

Contribuie la renovarea Sălii Unirii din Chișinău, locul unde s-a votat, în 1918, Unirea Basarabiei cu România

Contribuie la renovarea Sălii Unirii din Chișinău, locul unde s-a votat, în 1918, Unirea Basarabiei cu România

În 2022, la Chișinău a demarat un proiect de renovare a Sălii Unirii, locul unde Sfatul Țării a votat, la 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România. În prezent, sala se află în incinta blocului principal de studii al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău.

Strângeri de fonduri

În scopul obținerii sumei de 50.000 de euro, coordonatorii proiectului organizează periodic, în incinta Sălii Unirii, evenimente de caritate. 

Astfel, la 1 decembrie 2022 a fost organizat un concert de binefacere cu genericul „Uniți pentru Sala Unirii”, unde a răsunat muzică clasică și poezie românească de mare valoare în interpretarea artiștilor consacrați – profesori ai AMTAP, studenților și masteranzilor, laureați ai concursurilor naționale și internaționale. Totodată, a fost desfășurată o expoziție cu vânzare de tablouri și lucrări de artă decorativ-aplicată ale profesorilor și studenților.

Promisiuni care se lasă așteptate

„Avem, însă, promisiuni din partea unor agenți economici de transfer al banilor pe care așteptăm să-i primim. Am fost contactați și de unele fundații care ne-au promis că vor transfera, dar deocamdată nu au făcut-o. Ne-am adresat la anumite companii, dar răspunsurile întârzie”, a declarat ea.

Potrivit Ludmilei Lazarev, în primele luni din 2023 vor fi organizate câteva evenimente de binefacere, în scopul atingerii obiectivului financiar al proiectului.

„Am invitat toată lumea să vină în Sala Unirii în 27 martie. Atunci va fi un eveniment, o conferință organizată de Asociația Istoricilor, cu care colaborăm. Ne gândim să facem și un eveniment cultural-artistic”, spune coordonatoarea de proiect.

„Până pe 27 martie intenționăm să organizăm concerte caritabile, în special de Ziua Îndrăgostiților, de Dragobete, în Sala Unirii - concerte de binefacere cu strângere de fonduri. Anul acesta va fi și Mărtișorul studențesc. O să încercăm să distribuim informația ca să vină cât mai multă lume și să doneze”, mai spune Ludmila Lazarev.

„În continuare mizăm pe oamenii de afaceri, pentru că din aceste concerte foarte puțini bani pot fi strângi, din câte s-a adeverit, și suma de 50.000 de euro este imposibil de a fi adunată doar prin concerte. Ne dăm seama și tare mizăm pe susținerea oamenilor de afaceri. Deocamdată foarte anemic reacționează companiile la care ne-au adresat”, a conchis coordonatoarea proiectului.

Cum poți dona pentru cauză

Proiectul intitulat „Reabilitarea și amenajarea Sălii Memoriale a Sfatului Țării - Sala Unirii” presupune acumularea sumei de 50.000 de euro pentru executarea lucrărilor de reparație și renovare.

Ajutorul financiar poate fi transferat la contul special deschis cu acest scop.

Datele bancare pentru donații pot fi accesate și AICI, dar și pe pagina de Facebook „Sala Unirii AMTAP”.

Valoarea istorică a Sălii Unirii

Palatul Sfatului Țării, locul unde s-a votat Actul Unirii Basarabiei cu Țara-Mamă, are mai bine de un secol, fiind un monument de arhitectură și de istorie de mare valoare pentru poporul nostru. Construcția clădirii a început în 1902, fiind terminată în 1905.

Astăzi acest loc al memoriei istorice necesită reparație pentru a putea rezista în timp. În condițiile în care nu se găsesc mijloace financiare suficiente pentru restaurarea integrală a edificiului, organizatorii și-au propus să readucă la viață sala în care a fost votat Actul Unirii, recent denumită oficial Sala Unirii, transformând-o într-un spațiu public polivalent deschis pentru evenimente culturale, științifice, excursii, vizite, ce vor contribui la consolidarea identității etnice și culturale românești, dar și la dezvoltarea comunitară în Republica Moldova.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.