Statele Unite ale Americii și-au sporit bugetul pentru a ajuta Republica Moldova inclusiv în materie de echipamente militare. O afirmație în acest sens a fost făcută de ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, joi seara în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Diplomatul american consideră că în Republica Moldova trebuie să se discute despre ce înseamnă să ai o armată și cum poate sprijini aceasta o neutralitate constituțională funcțională.
„Ceea ce este important și am observat, chiar am respectat ce a făcut Guvernul, este să înceapă această discuție în societate, despre ce înseamnă să ai nevoie de o armată atunci când ești neutru constituțional. Președinta Maia Sandu a fost directă. Ea a început anul trecut, de Ziua Armatei, când a spus că societatea are nevoie de aceste discuții. Aceasta nu înseamnă o schimbare de politici.
NATO nu cere țărilor să se alăture. Acestea singure decid dacă vor să se alăture alianței. Totodată, sunt condiții de îndeplinit. Discuția care trebuie să fie în Moldova este ce înseamnă să ai o armată, de ce sprijin are nevoie și cum aceasta sprijină neutralitatea constituțională”, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău.
Kent Logsdon a menționat că Statele Unite și partenerii săi respectă neutralitatea constituțională a Republicii Moldova și a dat asigurări că țara sa va sprijini în continuare financiar Republica Moldova și armata sa.
„SUA sprijină puternic și a sporit bugetul pentru a ajuta Republica Moldova. Moldova ne va spune de ce are nevoie, conform planului de modernizare. Orice solicitare pentru echipamente merge la noi și la aliații europeni. Vom analiza aceste solicitări și vom lua decizii în baza a ceea ce credem că va fi bine pentru Moldova”, a mai spus ambasadorul american.
Amintim că, săptămâna trecută, Maia Sandu a declarat într-un interviu pentru Politico că în contextul războiului din Ucraina, în Republica Moldova are loc o „discuție serioasă” despre oportunitatea de a renunța la neutralitatea din Constituție și de a adera la „o alianță militară mai largă”, fără a pronunța însă numele NATO.
La Davos, Republica Moldova a cerut sisteme de apărare antiaeriană
Invitată, în ianuarie curent, la Forumul Economic Mondial de la Davos, președinta R. Moldova le-a cerut partenerilor sisteme de apărare antiaeriană în măsura în care acest lucru este posibil.
„Acum există o discuție serioasă [...] despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare. [...] Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia, ca națiune, că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a declarat Sandu.
Relația Republicii Moldova cu NATO
Precizăm că în Republica Moldova funcționează un Oficiu de legătură NATO (inaugurat la 8 decembrie 2017), dar și un Centru de Informare și Documentare al NATO.
Deși nu este membră a NATO, R. Moldova cooperează cu Alianța Nord-Atlantică, inclusiv trimite grupuri de militari pentru misiunea KFOR de menținere a păcii în Kosovo, condusă de NATO.
Mai multe detalii despre cooperarea R.Moldova cu NATO - AICI.