Actualitate Internă

Apel pentru UNIRE: Guvernul de la București să înființeze Ministerul Reunificării României cu Basarabia. Amintim că, în perioada Războiului Rece, Germania de Vest a fost forța vizionară care a adus Reunificarea celor două state germane, nu RDG

Apel pentru UNIRE: Guvernul de la București să înființeze Ministerul Reunificării României cu Basarabia. Amintim că, în perioada Războiului Rece, Germania de Vest a fost forța vizionară care a adus Reunificarea celor două state germane, nu RDG

Se pare că și la București tot mai mulți politicieni prind curaj și vorbesc deschis despre faptul că Reunirea R.Moldova cu România este calea pe care ar trebui să o urmeze politicienii de pe Bâc dacă vor binele moldovenilor ce au mai rămas între Prut și Nistru, remarcă un articol al portalului Reunirea.com, pe care Podul.md îl publică integral în cele ce urmează:  

Dacă la 1 decembrie anul trecut Marcel Ciolacu, președintele PSD, declara  în cadrul unui interviu că şi-ar dori ca România să se unească cu Republica Moldova, apoi iată că, recent, și ex-premierul României, Ludovic Orban, spune că Unirea Republicii Moldova cu România ar însemna o integrare automată a noului stat apărut în urma destrămării URSS în Uniunea Europeană și NATO. (IPN, 25 ianuarie 2023)  Potrivit politicianului de la București, Unirea celor două state ar trebui să aibă loc doar în urma unui referendum desfășurat pe ambele maluri ale Prutului și într-un context internațional favorabil. 

Ludovic Orban spune că Unirea Republicii Moldova cu România reprezintă cea mai scurtă cale de aderare la Uniunea Europeană și că Unirea ar aduce Basarabiei și avantajele sistemului de securitate oferit de NATO statelor membre.

„Există două variante de integrare, varianta mai lungă și varianta mai scurtă. Varianta mai scurtă este Unirea, evident. Pentru acest lucru este nevoie de voința oamenilor care trebuie exprimată prin referendum, pentru că așa cum e așezământul constituțional și în România, și în Republica Moldova, o astfel de decizie trebuie validată prin vot de către cetățeni printr-un referendum. Atât în România, cât și în Basarabia. Trebuie să se petreacă două lucruri importante. Oamenii de pe ambele maluri ale Prutului trebuie să-și dorească Unirea și trebuie să existe și context internațional, ca să existe un acord din partea partenerilor externi”, a spus Ludovic Orban în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Fostul prim-ministru mai spune că diferendul transnistrean nu va reprezenta un impediment în calea Unirii,  considerând că România va deveni atractivă pentru cetățenii din stânga Nistrului, atunci când aceștia vor conștientiza beneficiile integrării europene.

„Dacă ar exista o determinare, în special în România, pentru acest obiectiv, el ar fi realizabil. Odată ce Basarabia ar deveni parte a României, automat statutul României de țară membră a Uniunii Europene și membră NATO ar aparține și Basarabiei. Regiunea transnistreană face parte din Republica Moldova, chiar dacă nu se subordonează autorităților de la Chișinău, poate vor avea un interes suplimentar, să înțeleagă că e mai bine în Uniunea Europeană. Dar există și drumul lung al aderării. Trebuie să îndeplinești condiționalitățile. Este un proces despre care e greu de spus cât va dura, depinde de voința Comisiei Europene și instituțiilor europene și depinde și de reformele din Republica Moldova”, a mai spus fostul premier al României.

Ne bucurăm că în sfârșit și politicienii români au curajul să vorbească deschis despre necesitatea Reunirii celor două state românești. Suntem de acord cu fostul ex-premier că, ”Dacă ar exista o determinare, în special în România, pentru acest obiectiv, el ar fi realizabil”. 

În context amintim că, în perioada Războiului Rece, Germania de Vest a fost ”forța motrică” a Reunificării  celor două state germane, nu RDG. Iar, ca o dovadă a ”determinării”, propunem să se înființeze la București  un Minister al Reintegrării celor două state românești. 

Domnule Orban, treceți de la vorbe la fapte și depuneți o inițiativă legislativă în acest sens.   

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.