Actualitate Internă

În sfârșit: Igor Grosu anunță că vor fi introduse pedepse aspre pentru separatism. Reacția Tiraspolului

În sfârșit: Igor Grosu anunță că vor fi introduse pedepse aspre pentru separatism. Reacția Tiraspolului

Președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, a sugerat că Legislativul de la Chișinău ar urma să voteze, în lectura a doua, pedepse pentru separatism (prin completarea Codului Penal).

„Considerăm oportun, măcar după 30 de ani de separatism, de activitate subversivă pe teritoriul Republicii Moldova, de coloana a cincea, de grupuri care culeg informații despre activitățile structurilor, care lucrează pentru alte capitale, să dăm o apreciere juridică”, a declarat Igor Grosu, care este și președintele PAS, partidul aflat la guvernare.

„Cei care se simt vizați cumva, pentru că ăștia au reacționat, să tragă concluzii. Să-i descurajăm prin astfel de ajustări ale Codului Penal”, a adăugat oficialul, invitat la emisiunea „Rezoomat” de la RLIVE TV.

Precizăm că noile reglementări prevăd și pedepse cu închisoarea pentru promovarea și finanțarea separatismului.

Reacția Tiraspolului

Potrivit așa-numitului ministru de externe al regimului separatist transnistrean, noile prevederi ar „pune în pericol soarta negocierilor”.

Vitali Ignatiev afirmă că modificările legislative sunt „politizate”, „împotriva dialogului” și „anti-transnistrene”.

În același timp, Biroul de Reintegrare de la Chișinău susține că adoptarea unor noi măsuri de securitate „nu are conexiune și nici impact asupra procesului de negocieri”. 

Ce prevăd noile sancțiuni pentru separatism

Noile prevederi din Codul Penal prevăd pedepse de la 35.000 la 75.000 de lei pentru incitarea la separatism, închisoare de la 6 la 12 ani sau amendă de la 600.000 la 750.000 de lei pentru finanțarea încercărilor de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova.

La fel, vor fi trași la răspundere penală cei care instigă alte persoane la acțiuni contra suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.

Proiectul mai completează Codul Penal cu noțiuni care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie. Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea structurilor informative ilegale.

Deputat PAS: „Nu putem fi apatici. Trebuie să căutăm căi legale pentru a proteja securitatea Republicii Moldova”

„Statul Republica Moldova din start se confruntă cu problema conflictului transnistrean, dar cadrul juridic pe care noi l-am avut totalmente ignora existența acestei probleme. Noi nu putem fi anemici, nu putem fi apatici și trebuie să căutăm căi legale pentru a proteja securitatea Republicii Moldova și pentru a contracara aceste activități de aceea noi mergem pe calea aceasta.

Însăși situația ne obligă să ne schimbăm atitudinea, deoarece războiul din Ucraina, deoarece perspectiva aderării la Uniunea Europeană”, a declarat deputatul Oazu Nantoi pentru Radio Chișinău.

Am văzut despre viceprim-ministrul Oleg Serebrian titluri de știri în care spunea că „problema transnistreană va fi rezolvată în cadrul europenizării R. Moldova”. Ok, sunt perfect de acord, dar sunt acolo multe nuanțe: demilitarizarea regiunii, cum trebuie să arate acele politici sectoriale prin care să fie integrați locuitorii din stânga Nistrului în realitățile R. Moldova, cum demontăm interesele acelei rețele de crimă organizată care are tentacule corupte inclusiv în structurile de stat ale Republicii Moldova… asta v-o spun cu toată responsabilitatea, cu regret. Eu nu chem la radicalism, la operațiuni militare în stil Hollywood, dar eu aștept ca și societatea să se sensibilizeze”, a adăugat parlamentarul.

Amintim că primele modificări ce prevăd sancțiuni pentru separatism au votat în prima lectură în decembrie 2022.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.