Actualitate Internă

Dacă Rusia va decide asta, întregul PSRM se va alinia în spatele lui Ivan Ceban ca să-i susțină candidatura la prezidențiale. NU vă lăsați păcăliți de aparențe: Ceban e principalul pion politic al Rusiei din R.Moldova

Dacă Rusia va decide asta, întregul PSRM se va alinia în spatele lui Ivan Ceban ca să-i susțină candidatura la prezidențiale. NU vă lăsați păcăliți de aparențe: Ceban e principalul pion politic al Rusiei din R.Moldova

Consultant politic cu experiență în campaniile electorale din stânga Prutului, Cristian Hrițuc atrage atenția, pe Facebook, că nu trebuie să excludem scenariul în care întregul PSRM să se alinieze în spatele lui Ivan Ceban și să-l susțină pe acesta în lupta pentru prezidențiale, împreună cu toate celelalte grupări controlate de Rusia. 

”Ceban devine pe ce zi ce trece mai periculos pentru puterea de la Chișinău”, avertizează Cristian Hrițuc, ale cărui concluzii le prezentăm în cele ce urmează: 

”Ultimul sondaj făcut în Republica Moldova confirmă faptul că Ceban a intrat în topul liderilor naționali. La întrebarea : ‹Câtă încredere aveți în următoarele personalități politice?›, Ceban o depășește pe Maia Sandu. El are 41% cotă de încredere, Maia Sandu 38%. 

Normal, când este testată intenția de vot pentru postul de președinte, Maia Sandu conduce cu 28%, urmată de Igor Dodon 17% și Ceban 8%.

Saltul pe care îl face Ceban și faptul că reușește să se consolideze ar trebui să dea de gândit Maiei Sandu și PAS-ului. 

Dacă analizezi strict în parametrii de acum, poți spune că situația îi este favorabilă Maiei Sandu. Ceban fură voturi de la Dodon, sunt amândoi concurenți pe același segment electoral. Igor Dodon este un lider consumat, nu mai este un vector pentru partidul său. În viitoarele alegeri prezidențiale, o confruntare în turul 2, Maia-Dodon, aceasta câștigă fără mari emoții.

Ai putea spune că PAS și Maia Sandu trebuie să îl țină în viață pe Dodon, să îl lase să își continue activitatea politică. Chiar dacă sunt crize peste crize, chiar dacă Guvernul Gavriliță este impopular, faptul că PSRM nu face o schimbare de lider, îi ajută pe cei de la PAS.

Problema imensă ar putea să apară în momentul în care Igor Dodon nu mai poate candida la președinție. Dacă acesta este condamnat până atunci sau dacă Moscova îi ordonă să nu candideze și PSRM se adună în spatele lui Ceban, atunci jocul se schimbă.

La momentul actual, pare că PSRM nu îl mai înghite pe Ceban și acesta este văzut ca un trădător. Doar că, PSRM nu are alt prezidențiabil, nu are alt candidat care să îi poată lua locul lui Dodon. Partidul este blocat. Acest lucru îl știe și Moscova, îl știu și strategii ruși, îl știe și Dodon. Acesta însă nu poate renunța la o candidatură la președinție și nu se poate gândi la măsuri ce ar aduce un plus PSRM, pentru că îi e mai dragă libertatea.

Însă, nu trebuie să excludem la această oră un scenariu în care PSRM să se alinieze în spatele altui candidat, cum nici faptul că Ceban devine pe zi ce trece mai periculos pentru actuala putere. Iar calendarul alegerilor îl ajută pe acesta”.

LE: ultimul sondaj e făcut de CBS Axa. Poza pe care o vedeți mai jos reprezintă o evoluție de-a lungul timpului a Maiei Sandu și este dintr-un sondaj IMAS”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.