Instituțiile Republicii Moldova au reacționat la declarațiile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre interceptarea recentă a unui plan al Rusiei, care ar urma să preia controlul asupra Republicii Moldova, plan despre care autoritățile ucrainene au anunțat-o pe președinta Maia Sandu.
„Am vorbit recent cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și am informat-o că am interceptat planul serviciilor rusești pentru distrugerea Moldovei. Acest document arată când, cine și cum va distruge democrația Moldovei și va prelua controlul Moldovei. Nu am nicio îndoială.
Atunci când am primit acest document și când am înțeles de unde vine, am avertizat imediat Moldova privind aceste amenințări. Sunt sigur că și voi ați fi făcut la fel. Nu știm dacă Moscova a dat un ordin să urmeze acel plan împotriva Moldovei, dar noi am interceptat acest plan, l-am recunoscut și am realizat că au încercat să implementeze un plan asemănător și pentru Ucraina sau alte țări din Europa.
Nu-i nimic nou. Și sunt sigur că sunteți la curent cu activitățile subversive ale Rusiei. Regimul lui Putin vrea să distrugă libertatea Europei și să devină un lider autoritar al continentului”, a declarat președintele Ucrainean Volodimir Zelenski în discursul din cadrul Consiliului European. VIDEO AICI (de la minutul 3:50).
SIS confirmă informația
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al R. Moldova a confirmat în această după-amiază recepționarea informațiilor respective de la partenerii noștri ucraineni.
„În același timp, menționăm că, SIS desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere.
În acest context, SIS confirmă că, atât din informațiile prezentate de partenerii noștri ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”, afirmă SIS.
„În acest moment, nu putem oferi mai multe detalii, deoarece există riscul de periclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare.
Asigurăm cetățenii Republicii Moldova că toate instituțiile statului lucrează în plină capacitate și nu vor permite realizarea acestor provocări”, a adăugat instituția.
Precizările Președinției
„Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu Președintele Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune”, se arată în reacția instituției prezidențiale la acest subiect.
„Instituțiile noastre responsabile lucrează pentru asigurarea securității țării și folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare a statului nostru”, se mai arată în comunicatul Președinției.
Ministrul moldovean de Externe: „Am fost martorii încercărilor eșuate de a destabiliza Guvernul și cursul de integrare europeană, inclusiv prin proteste plătite”
„În dialogul nostru extern ne conducem de prioritatea fortificării rezilienței și, în acest sens, luptăm împotriva dezinformării, pledăm pentru susținerea presei libere, prioritizăm eradicarea corupției, desfășurăm investiții în reziliența energetică și economică și modernizăm sectorul de securitate și apărare.
Pe parcursul anului trecut am fost martorii încercărilor eșuate de a destabiliza Guvernul și cursul de integrare europeană, inclusiv prin proteste plătite. Toate aceste încercări au eșuat pentru că cetățenii noștri spun ferm că își doresc să trăiască în democrație, pace și prosperitate, în calitate de viitoare țară membră a Uniunii Europene”, a reacționat ministrul de Externe al R. Moldova, Nicu Popescu.