Podul Memoriei Externe

A murit cunoscutul istoric și jurnalist georgian Oleg Panfilov. Profilul unui opozant autentic. În 2009 a fost expulzat din Rusia pentru că l-a criticat public pe dictatorul Putin

A murit cunoscutul istoric și jurnalist georgian Oleg Panfilov. Profilul unui opozant autentic. În 2009 a fost expulzat din Rusia pentru că l-a criticat public pe dictatorul Putin

Jurnalist, publicist, istoric și scriitor georgian, Oleg Panfilov a murit astăzi, 10 februarie, la vârsta de 66 de ani. Decesul a fost anunțat de soția sa ucraineancă, Oksana Maslak, pe Facebook. 

”Oleg a murit”, a scris succint soția. Nu a fost precizată cauza decesului. Tot ce știm este că până acum câteva zile postările și știrile lui Panfilov pe Facebook și Twitter erau ”la zi”, acesta manifestându-și în mod uzual sprijinul pentru cauza Ucrainei. Fiindcă luările sale de poziție era directe, fără perdea, Facebook îl cenzurase, totodată sancționându-i contul oficial. A fost momentul în care Oleg Panfilov s-a mutat pe Twitter, unde în numai câteva săptămâni a strâns peste 10.000 de urmăritori. Regretatul domn Panfilov a colaborat și cu Podul.md în cursul realizării a două articole pentru care i-am solicitat asistență. Dumnezeu să-l odihnească!

Panfilov s-a născut în Tadjikistan. O perioadă s-a stabilit în Rusia, unde a fost șef al biroului din Moscova al Comitetului pentru protecția jurnaliștilor și director al Centrului pentru jurnalism în situații extreme al Uniunii Jurnaliștilor din Rusia. În 1994, Panfilov a lucrat pentru Fundația de Apărare Glasnost. 

A lucrat ca jurnalist pentru Associated Press, Gazeta Wyborcza, cel mai mare cotidian din Polonia, iar din 2000, la Radio Libertatea (Liberty), varianta postului Radio Europa Liberă pentru statele din fosta Uniune Sovietică. A publicat peste 3.000 de articole de presă în ziare şi reviste din Tadjikistan, Rusia, SUA, Pakistan, Iran, Israel, Polonia, Bulgaria, Germania, Cehia, Suedia, transmite info-sud-est.ro – detalii AICI

În 2009 a fost expulzat din Federaţia Rusă pentru criticile aduse dictatorului Vladimir Putin. De atunci s-a stabilit în Georgia, unde avea să devină principalul consilier al preşedintelui Miheil Saakaşvili (2004- 2013). 

În septembrie 2008 i s-a acordat cetățenia georgiană. 

A cooperat până în 2010 cu Radio Svoboda din Rusia, iar în 2017 Kremlinul l-a declarat ”agent străin”.  

În perioada 2014-2019, a colaborat la proiectul ”Crimeea. Realități” produs de departamentul ucrainean al Radio Svoboda. A fost profesor la Universitatea de Stat din Ilia. Este autor și coautor a 54 de cărți și autor a 8 scenarii de film. 

Podul vă recomandă următoarele sale volume (în parte le puteți comanda AICI, AICI și AICI): ”Ucraina și Georgia – de ce împreună?”, ”Istorii antisovietice”, ”Războiul necunoscut. Ce s-a întâmplat în Georgia în august 2008” sau ”O conversație cu un ‹v*tnik›”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.