Actualitate Internă

CV, avere și controverse. Cine este Dorin Recean, (aproape) noul premier al R.Moldova?

CV, avere și controverse. Cine este Dorin Recean, (aproape) noul premier al R.Moldova?

Dorin Recean, candidatul desemnat de președinta Maia Sandu la șefia Guvernului Republicii Moldova, face parte din garnitura de consilieri prezidențiali. În prezent, acesta deține funcția de consilier pe probleme de securitate al șefei statului. Tot el este secretar general al Consiliului Suprem de Securitate.

Sandu și Recean au fost colegi însă cu mult timp înainte - în perioada Guvernelor Filat și Leancă (2012-2015). Actuala președintă era ministru al Educției, pe când actualul candidat la funcția de premier era ministru al Afacerilor Interne.

În cercurile presei și a politicii de la Chișinău, Recean este consider un tip determinat, destul de progresist și specializat pe subiecte de securitate. Numele său la funcția de prim-ministru a fost speculat preț de câteva luni în cercurile puterii de la Chișinău.

Ce a indicat în CV

Dorin Recean (48 de ani) a trecut în CV-ul său o experiență de muncă de peste 27 de ani în diferite sectoare: public, privat, dar și instituții internaționale.

În perioada 2010-2012 a fost viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, iar între anii 2012-2015 a fost ministru de Interne în guvernele Filat și Leancă, fiind responsabil pentru realizarea reformei MAI și a Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE.

Din anul 2016 a lucrat în organizații și instituții internaționale, fiind consultant în domeniul analizei datelor și informației. Din 2018, predă la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Pe lângă limba maternă - româna - Recean cunoaște rusa, engleza și franceza.

 

Averea lui Recean

Ultima declarație de avere și interese personale prezentată de Dorin Recean a fost cea din martie 2021. Potrivit documentului, Recean a obținut 4.200 de euro de la compania americană „dorGov Solutions LLC” pentru servicii de consultanță, 26.332 de lei moldovenești din funcția de lector universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei, 21.750 de euro de la compania „Alco Limited” pentru servicii de consultanță și 9.250 de dolari pentru servicii de consultanță la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Totodată, Recean a obținut dividende de la compania U.S. Food Network S.R.L. în valoare de circa 35.653 euro. La acea dată, actualul candidat la funcția de premier avea în conturile bancare 107.887 de euro, 29.217 de dolari, 1.371 de lire sterline, 1.1 milioane de lei moldovenești și 537 de lei românești.

Următoarea rundă de declarații de avere și interese personale ale demnitarilor moldoveni urmează să apară (ca în fiecare an) în jurul datei de 1 aprilie.

Controverse din trecut

În 2013, pe atunci ministru de Interne în Guvernul Filat, Dorin Recean a fost subiectul unui scandal public după apariția unei înregistrări a unei discuții telefonice Nicolae Vicol, șeful de atunci al Serviciului Fiscal de Stat. În interceptări Recean i-ar fi dat indicații lui Vicol și apare spunând „eu am să-l trăsnesc cu capul de asfalt și am să-l trăsnesc cu capul de perete” cu referire la o altă persoană. Interceptările au apărut în contexul unui dosar penal în care era vizat șeful de la FISC.

Recean spunea atunci că este vorba despre un fragment dintr-o discuție mai lungă, acuzându-l pe oligarhul Vlad Plahotniuc de faptul că a comandat înregistrarea. El a mai adăugat că oprea un abuz și că nu a înjurat.

Tot în 2013, acesta a fost implicat într-un accident rutier pe traseul Orhei-Rezina, fiind acuzat de câțiva deputați că ar fi fost beat la volan. Recean a calificat acuzațiile ca „false”, a afirmat că conducea regulamentar și a anunțat că a plătit și o amendă pe acest caz. „Am fost împreună cu viceministrul Cebanu la o şedinţă de lucru cu subdiviziunile MAI. Din cauza problemei la pneul din dreapta spate şi a calităţii drumului, a trebuit să fac manevra şi maşina s-a inversat. Nu s-a rostogolit, ci doar s-a inversat", a precizat fostul ministru de Interne.

Aflați AICI prioritățile anunțate de Dorin Recean pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.