Actualitate Internă

ANALIZĂ: Puterea de la Chișinău are nevoie ca de aer de un partid capabil să capteze pierderile PAS-ului ca mai apoi să poată face o alianță pro-europeană. Realitățile de la firul ierbii

ANALIZĂ: Puterea de la Chișinău are nevoie ca de aer de un partid capabil să capteze pierderile PAS-ului ca mai apoi să poată face o alianță pro-europeană. Realitățile de la firul ierbii

Consultant politic cu experiență în campaniile electorale din stânga Prutului, Cristian Hrițuc explică, pe Facebook, de ce puterea de la Chișinău are nevoie ca de aer de un partid capabil să capteze pierderile PAS-ului ca mai apoi să poată face o alianță pro-europeană. 

Podul.md vă prezintă în integralitate concluziile lui Cristian Hrițuc: 

”În Republica Moldova ‹criza› s-a încheiat. Guvernul Recean a primit votul în Parlament. În România, mulți au scris toate prostiile despre ce se întâmplă la Chișinău. Poate, într-un fel, este normal pentru că mulți ziariști se uită la Moldova doar când sunt alegeri sau când este vreo criză. Mă rog, asta e.

Acum, chiar dacă Recean este un bun organizator, un om cu experiență și un bun cunoscător al mecanismeleor guvernamentale, asta nu înseamnă că peste 2 ani, PAS va avea șansa să câștige alegerile cu peste 51%.

Dacă Recean va avea o prestație bună, atunci PAS își va putea reveni și va putea spera să câștige locul 1, cu un scor de 35-37%.

Pentru a avea însă o guvernare pro europeană și după 2025, mai este nevoie de un partid sau mai multe, cu orientare pro-vest, care să reușească să treacă pragul și la un moment dat să facă o coaliție cu PAS.

Acum, avem mai multe proiecte mici, mai multe partide care speră să treacă pragul.

CUB este unul dintre ele și în ultima vreme se mișcă cel mai bine. Mai este și PLDM ul lui Vlad Filat, care are încă structuri în teritoriu și care ar putea să încerce să obțină un scor de 5-7%.

PSDE sau fostul PD a pornit prost după procesul de rebranding și chiar dacă mai are încă structuri în teritoriu, activul negativ îl trage în jos

Dragoș Glabur, un tânăr medic din Bălți, a lansat proiectul politic Partidul Național Moldovenesc și încearcă să se facă vizibil.

DA e într-un proces de reașezare, după ce Nastase a fost schimbat. Șansele acestuia de a reveni sunt extrem de mici.

În Republica Moldova mai sunt câteva zeci de partide mici însă inactive.

Actorii enumerați mai sus încearcă cel puțin să fie vizibili. Este greu de spus acum dacă ei vor reuși să ajungă să treacă pragul, pentru că au o vizibilitate redusă, nu au resurse financiare și oamenii sunt din ce în ce mai puțin dispuși să intre în politică și să se implice într-o construcție

Dar este nevoie ca de aer de un partid capabil să capteze pierderile PAS ului ca mai apoi să poată face o alianță pro europeană”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.