Actualitate Internă

Cât COSTĂ pacea R.Moldova? Exact cât câștigă Viktor Gușan, boss-ul din așa-zisa Transnistria, proprietarul unui imperiu de miliarde de euro. Premierul Recean se află în cele mai bune relații, de mai mulți ani, cu Gușan

Cât COSTĂ pacea R.Moldova? Exact cât câștigă Viktor Gușan, boss-ul din așa-zisa Transnistria, proprietarul unui imperiu de miliarde de euro. Premierul Recean se află în cele mai bune relații, de mai mulți ani, cu Gușan

Președintele Partidului Național Moldovenesc – medicul Dragoș Galbur – dezvăluie, pe Facebook, că noul premier al R.Moldova, Dorin Recean, menține, de câțiva ani, o bună comunicare cu Viktor Gușan (foto sus), ”lordul” miliardelor de euro produse în așa-zisa Transnistria. În condițiile în care afacerile separatiștilor de la Tiraspol merg strună – în niște condiții extrem de favorabile pentru ei – Viktor Gușan este, cu siguranță, direct interesat ca războiul Rusiei să nu se extindă pe malurile Nistrului, întrucât asta ar însemna prăbușirea imperiului financiar pe care îl coordonează cu mână de fier.  

”La moment situația este sub control. Pacea noastră costă exact cât câștigă bossul de la Tiraspol. Nimănui nu-i prea pasă de Putin, nici aici, nici dincolo de Nistru, atât timp cât ucrainenii îi țin departe de noi. Întrebarea e cât va dura tot acest bardac și care e soluția pentru regiunea transnistreană în caz că va fi demilitarizată? Pentru că nu am auzit vreodată ca metastazele înlăturate să fie cusute înapoi pacientului care încă mai luptă cu cancerul”, explică Dragoș Galbur, ale cărui comentarii vi le prezentăm în cele ce urmează:

”Prim-ministrul Dorin Recean a declarat, așa cum este logic și firesc, că regiunea separatistă transnistreană trebuie demilitarizată.

Răspunsul de la Kremlin nu s-a lăsat mult așteptat: Moldova urmează calea Ucrainei, Moldova vrea să atace transnistria, Moldova merge pe o retorică antirusească, Moldova pune presiuni pe minoritatea rusă etc. Cred că a 8-a oară în 2023 când Rusia ne face din deget. Și nu au trecut nici 2 luni.

Ce înseamnă asta? Că suntem pe calea cea bună. Cu cât mai multă presiune o să punem pe separatiștii transnistreni acum, cu atât mai repede o să se desumfle.

Dar să nu ne îmbatăm cu apă rece!

Știu că premierul Recean are o bună comunicare de câțiva ani cu lordul transnistriei Victor Gușan, probabil acolo se duc negocierile la ora actuală. De ce? Pentru că, credeți-mă pe cuvânt, de la Prut până dincolo de Nistru, până la hotar cu Ucraina, nu există om care să se teamă mai tare de începutul războiului aici, așa cum se teme Victor Gușan.

SRL Transnistria este un business de miliarde de euro (miliarde!) și cei care au dat de gustul banului nu au nevoie de turbulențe, de războaie și dezordine. Afacerile separatiștilor merg strună. Exportă 80% din producția proprie în Uniunea Europeană datorită Acordului de asociere MD-UE. Nu achită taxe de import pentru materie primă, nu achită TVA, nu achită taxa de drumuri, Uzina de la Râbnița generează sute de milioane de dolari pe an, nu achită nici ea impozite, nu achită taxă de mediu, nimic. Lux! Cui îi trebuie acum război? Fiți serioși.

De aceea misiunea lui Recean, la ora actuală, este să-l țină fericit pe Victor Gușan, adevăratul boss de la Tiraspol. Pentru că el controlează și așa zisa armată transnistreană (gardiștii), cât și conducerea fostei armate a 14-a rusești, care la ora actuală e formată în mare parte tot din locuitorii din stânga Nistrului. 

La moment situația este sub control. Pacea noastră costă exact cât câștigă bossul de la Tiraspol. Nimănui nu-i prea pasă de Putin, nici aici, nici dincolo de Nistru, atât timp cât ucrainenii îi țin departe de noi.

Întrebarea e cât va dura tot acest bardac și care e soluția pentru regiunea transnistreană în caz că va fi demilitarizată? Pentru că nu am auzit vreodată ca metastazele înlăturate să fie cusute înapoi pacientului care încă mai luptă cu cancerul”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.