Rusia încetează în mod oficial să garanteze integritatea teritorială a Republicii Moldova în contextul soluționării diferendului transnistrean. Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat marți, 21 februarie, un ordin prin care a anulat un decret din 2012 care conținea această garanție.
Decizia este justificată de „protejarea intereselor Federației Ruse în contextul schimbărilor semnificative în relațiile internaționale” și intră în vigoare la data semnării.
Decretul din 2012 stipula că Federația Rusă va continua să participe activ la căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene în baza respectării suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova, și cu stabilirea unui statut special pentru regiunea transnistreană.
Ministerul moldovean de Externe: Vom continua să cerem retragerea fortelor militare ruse
„MAEIE a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012”, se arată într-o reacție a Ministerului moldovean de Externe.
„Vom analiza cu atenție conținutul noii concepții o dată ce va fi făcută publică. În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană - rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului.
De asemenea, vom continua să cerem retragerea fortelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor”, a declarat ofițerul de presă al MAEIE, Filip Cojocaru.
Deputat PAS: Kremlinul n-a respectat niciodată suveranitatea și integritatea R. Moldova. Știm cine ne sunt prietenii și cine ne vrea răul
„Kremlinul niciodată nu a respectat suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Și nici nu o va respecta mai departe atât timp cât Rusia va fi condusă de dictatori. Așa că decretul de azi al lui Putin nu schimbă nimic. Și-a demonstrat încă o dată apucăturile imperiale”, a comentat deputatul PAS, Radu Marian.
„Știm cine ne sunt prietenii și știm cine sunt cei care ne vor răul. Vom continua să depunem eforturi pentru reintegrarea țării prin mijloace diplomatice și politice”, a adăugat parlamentarul din majoritatea legislativă.
Analist: „Dezleagă mâinile Moscovei pentru recunoașterea independenței Transnistriei și ulterioara sa anexare la Rusia”
Potrivit analistului politic Anatol Țăranu, decizia de abrogare a decretului lui Putin din 2021 „deschide calea si dezleagă mâinile Moscovei pentru recunoașterea independenței regiunii transnistrene și ulterioara anexare a acestui teritoriu la Federația Rusă, dupa modelul Abhaziei și Osetiei de Sud”.
„Din acest punct de vedere, abrogarea acestui decret reprezintă un pericol pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova și, potențial, ar însemna o posibilitate de agresiune a Federației Ruse asupra Republicii Moldova”, a comentat Țăranu pentru postul de televiziune Jurnal TV.
Amintim că relațiile dintre R. Moldova și Federația Rusă au devenit din ce în ce mai tensionate în ultima perioadă, în contextul în care președinta Maia Sandu a denunțat public un plan al Rusiei de preluare forțată de puterii în Republica Moldova. Ultimul episod „fierbinte” din relațiile celor două state s-a consumat în weekend, după ce noul premier moldovean, Dorin Recean, a declarat că „demilitarizarea” Transnistriei o prioritate pentru Guvernul său. Drept urmare, purtătorul de cuvânt al lui Putin i-a îndemnat pe oficialii moldoveni să fie „mai atenți”, iar deputatul rus Serghei Mironov a amenințat cu „extinderea operațiunii militare speciale”.