Actualitate Internă

Reunificarea R.Moldova cu România e un proces ce NU poate fi oprit. Reunificarea e inevitabilă. NU e despre ”dacă”, ci e despre ”când”. Concluziile consultantului politic Cristian Hrițuc

Reunificarea R.Moldova cu România e un proces ce NU poate fi oprit. Reunificarea e inevitabilă. NU e despre ”dacă”, ci e despre ”când”. Concluziile consultantului politic Cristian Hrițuc

Reunificarea României cu R.Moldova este un proces care nu poate fi oprit, punctează consultantul politic Cristian Hrițuc, într-un amplu interviu oferit Adevărul.ro. La un moment dat (în 20-25 de ani, poate și mai devreme), Reunificarea va fi singura opțiune, întrucât statul moldovean nu are cum să reziste în condițiile unei emigrări sălbatice. Nu ai cum să construiești un stat fără oameni și nici nu ai cum să ajungi la o economie puternică fără forță de muncă. E indubitabil, la un moment dat lucrurile se vor rupe la modul decisiv, iar Reunificarea va fi singura soluție. Nu e despre ”dacă”, ci e despre ”când”, explică Hrițuc. 

NU există niciun argument că R.Moldova (cea mai săracă țară a Europei) se va putea integra vreodată în UE pe propiile picioare. Chiar Maia Sandu, președinta pro-europeană a R.Moldova, a declarat că acest lucru ar fi total imposibil în următorii 10-15 ani. Numai că toate sondajele arată că urmatoarea guvernare va fi una pro-Rusia (4 din primele 5 partide sunt rusofile) și, în condițiile astea, despre ce orizont al unei așa-zise integrări europene vorbim? 

Doar Reunificarea cu România poate salva R.Moldova din prăpastia în care se zbate, aducând-o în NATO și UE, oferind securitate totală basarabenilor și salarii/pensii la nivelul României. Țineți minte acest adevăr irefutabil: doar în interiorul granițelor NATO basarabenii nu se vor mai teme de pericolul Rusiei genocidare. Și doar Reunificarea cu România îi poate duce în NATO, cu toate beneficiile care decurg de aici. 

”Eu știu că în România cine plusează pe Reunificare este făcut de unii și de alții ‹revizionist, naționalist de rit vechi› și ce naiba mai primesc ei pe punctaje, dar realitatea din teren e alta”, explică Hrițuc, ale cărui concluzii le prezentăm în cele ce urmează: 

”Eu cred că la un moment dat Reunificarea se va face. Poate nu de drag, ci de nevoie. Statul moldovean nu are cum să reziste. Este un stat creat artificial și trăiește pe aparate. Dacă mâine îi tai sprijinul, moare, dă faliment. Cetățenii pleacă, emigrează. Universitățile nu mai au studenți. În curând, nu o să mai fie forță de muncă. Predicția mea e că în 20 de ani vor fi doar 3 orașe mari, iar în rural nu va mai fi nimeni.

Moldovenii văd de la zi la zi discrepanțele, diferențele dintre România și Republica Moldova. Acum pot circula, pot vedea care este nivelul de trai aici, care sunt condițiile de muncă, văd ce înseamnă să ai garanții de securitate, să fii stat NATO.

Nu trebuie însă să privim Reunificarea ca ACT, nu trebuie neapărat ca acest proces să fie precum cel din 1918. Reunificarea e un proces. Și vreți să vă spun ceva? A început din prima zi în care firmele românești au trecut Prutul, din prima zi în care moldovenii și-au recăpătat cetățenia românească. Că va mai dura 20 de ani sau 25... se poate. Dar pe termen lung Republica Moldova nu poate rezista. Îi pleacă cetățenii, cum să construiești un stat fără oameni? Are o economie la pământ. Cum să construiești o economie puternică fără forță de muncă?

Politicieni moldoveni care acum 20 de ani nu se gândeau la Reunificare, acum vorbesc despre asta ca soluție, pentru că realizează că la un moment dat lucrurile se vor rupe.

Nu e despre „dacă” e despre „când”. Puterea actuală de la Chișinău nu este unionistă, ba din contră. Nu mai există partide parlamentare unioniste în Republica Moldova. Cu toate acestea, unionismul e cotat în sondaje cu 30%. De ce? Da, o mare parte este un „unionism pragmatic”, dar credeți că acest curent nu va mai crește când oamenii vor vedea că Republica Moldova nu are resursele să devină un stat cu condiții de viață decente?

Credeți că dintre acei 1 milion jumătate de cetățeni plecați în diaspora, care nu sunt prinși de sondaje, nu vor fi oameni care vor spune da Reunificării la un moment dat? Eu știu că în România cine plusează pe Reunificare este făcut de unii și de alții „revizionist, naționalist de rit vechi” și ce naiba mai primesc ei pe punctaje, dar realitatea din teren e alta.

Credeți că Republica Moldova va adera la UE? Nu există niciun element optimist la acest moment, că acest lucru se poate întâmpla în următorii 10-15 ani. O declară chiar Maia Sandu. O schimbare de putere la Chișinău la alegerile din 2025 poate însemna încă o perioadă pierdută. Am detaliat pe blogul meu: Republica Moldova și aderarea la UE. Avem de ce să fim optimiști? – Hrituc.ro.  Și să nu uităm că și raportarea țărilor din UE la momentul acela poate fi diferită. Am mai auzit și noi de la Președinta Comisiei – „Welcome, București” și când a fost votul în JAI, Austria a spus „NIET”. Așadar, Reunificarea va fi la un moment dat singura opțiune”.

Citiți întregul interviu AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.