Actualitate Internă

Odioasa dezinformare stalinisto-kaghebistă care a vizat R.Moldova. Moscova și propagandiștii de la Tiraspol au anunțat iminența unui atac ucrainean în așa-zisa Transnistria, acuzând Kievul că a masat trupe și echipament la graniță. Consilierul lui Zelenski: „Ucraina nu și-ar permite niciodată acțiuni pe teritoriul R.Moldova fără consultări directe cu Chișinăul și UE”

Odioasa dezinformare stalinisto-kaghebistă care a vizat R.Moldova. Moscova și propagandiștii de la Tiraspol au anunțat iminența unui atac ucrainean în așa-zisa Transnistria, acuzând Kievul că a masat trupe și echipament la graniță. Consilierul lui Zelenski: „Ucraina nu și-ar permite niciodată acțiuni pe teritoriul R.Moldova fără consultări directe cu Chișinăul și UE”

Rețelele de socializare s-au inflamat noaptea trecută sub tensiunea unor postări și mesaje alarmiste venite dinspre Moscova și Tiraspol care anunțau iminența unui atac ucrainean în așa-zisa Transnistria. Mai mult, unele canale transmiteau chiar cu imagini că Ucraina ar fi masat la graniță trupe și echipament militar. Totul s-a dovedit între timp, fiește, doar o propagandă sinistră orchestrată de Rusia în cel mai pur stil stalinist, cu scopul evident de a stârni panică și de a le crea moldovenilor un sentiment de nesiguranță.

 „Alarma” a fost dată în cursul dimineții de joi când Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe canale oficiale, pregătirea de către Ucraina a unor „provocări armate”  sub steag fals. Mai exact, spunea ministerul Apărării de la Moscova, condus de prietenul lui Vladimir Putin, Serghei Șoigu, că „regimul de la Kiev pregătește o provocare armată împotriva Republicii Moldovenești Nistrene în viitorul apropiat, care va fi efectuată de unități ale forțelor armate ucrainene, inclusiv de cele ale formațiunii naționaliste Azov.

Ca pretext pentru invazie, se intenționează să se pună în scenă un presupus atac al trupelor rusești de pe teritoriul Transnistriei.

În acest scop, sabotorii ucraineni care participă la invazia înscenată vor fi deghizați în membri ai forțelor armate ale Federației Ruse”. PODUL.md a relatat AICI

Vitalie Călugăreanu, corespondentul Deutsche Welle la Chișinău, a postat pe pagina sa de Facebook declarația lui Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pentru Radio Moldova, îndemând moldovenii alarmați să doarmă liniștiți că ucrainenii nu vor „ataca” peste noapte.

Mykhailo Podolyak: „Nu ascultați niciodată ceea ce spune Ministerul rus al Apărării. Ei folosesc permanent și primitiv aceleași istorii despre pretinse provocări (...). Dependența de Rusia, inclusiv și din punct de vedere economic, întotdeauna va genera sărăcie și instabilitate politică. Decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești. De jure, partea moldovenească, dacă are nevoie de susținerea Ucrainei, trebui să se adreseze președintelui Zelenski și la acesta, la rândul său, să ia deciziile respective. Repet încă o dată, Ucraina nu va acționa fără consultări directe cu Moldova, România și țările Uniunii Europene. Ceea ce ține de acțiuni provocatoare, unica țară care poate face acest lucru în Moldova și care cu siguranță va întreprinde ceva în regiunea transnistreană este Federația Rusă”

Nexta Moldova a semnalat, joi spre vineri noapte, dezinformările pe canalul său de Telegram, precizând în cursul dimineții de vineri: „Noaptea în regiunea transnistreană a trecut în liniște. În fotografie (imaginea de sus) este punctul de control între Ucraina și regiunea transnistreană, Pervomaisk-Kuciurgan. Nu există echipament militar pe partea Ucrainei, despre care unele canale au scris noaptea”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.