Actualitate Internă

Klaus Iohannis, întrevedere cu premierul Recean: România va acorda R.Moldova întreaga susținere în procesele de modernizare și de implementare a reformelor

Klaus Iohannis, întrevedere cu premierul Recean: România va acorda R.Moldova întreaga susținere în procesele de modernizare și de implementare a reformelor

România va sprijini, în mod ferm, agenda europeană a Republicii Moldova, reconstrucția economiei, implementarea reformelor și consolidarea securității. Potrivit Deschide.md, declarația a fost făcută de președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul R.Moldova, Dorin Recean.

În cadrul discuției, Klaus Iohannis a adresat lui Recean felicitări pentru alegerea în noua funcție și a evocat dialogul aprofundat și constant, purtat la nivel politic, necesar pentru luarea deciziilor care să ducă la avansarea agendei bilaterale, precum și a parcursului european al Republicii Moldova. Totodată, președintele României a reiterat mesajul de sprijin ferm în gestionarea provocărilor de securitate, ca și a dezechilibrelor economice, cauzate de conflictul din Ucraina, mesaj care a fost transmis și cu prilejul întrevederii recente avute cu președintele Maia Sandu, la 23 februarie 2023.

Liderul de la Cotroceni a evidențiat asistența multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situațiilor de criză cu care aceasta se confruntă. De asemenea, au fost discutate modalități concrete de prioritizare și diversificare a acestei asistențe.

La fel, Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul României de a acorda întreaga susținere în procesele de transformare, modernizare și de implementare a reformelor, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, bazat pe comunitatea de limbă, cultură și istorie.

Dorin Recean a apreciat reacția promptă a României la necesitățile Republicii Moldova, subliniind suportul care mereu a amplificat răspunsul autorităților la crize. Drept exemplu, Dorin Recean a menționat ajutorul concret oferit agricultorilor moldoveni afectați de seceta din 2020, dar și sprijinul pentru depășirea consecințelor crizei energetice din această iarnă. În același timp, Dorin Recean a remarcat sprijinul României în procesul de obținere a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE și a accentuat că Guvernul de la Chișinău este hotărât să accelereze procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Republica Moldova și România au relații cu totul speciale – cu fiecare zi mai solide, iar experiența României în procesul de aderare la Uniunea Europeană ne este de mare ajutor. Sperăm să reușim să progresăm cât mai rapid, astfel încât, până la sfârșitul acestui an, să pornim negocierile de aderare la UE și să ne regăsim cât mai curând în marea familie europeană”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

De asemenea, șeful Cabinetului de miniștri a menționat că România rămâne cel mai important partener economic al Republicii Moldova și principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești. În acest context, părțile au discutat despre oportunitățile de investiții și afaceri oferite de către piața noastră.

Amintim că Dorin Recean întreprinde astăzi o vizită oficială la București. Menționăm că aceasta este prima vizită a prim-ministrul în străinătate de la numirea în funcția de șef al Executivului.

Anterior, Dorin Recean a avut o întrevedere cu Nicolae Ciucă. Prim-ministrul României a declarat în cadrul unei conferințe de presă comune că Chișinăul nu este singur în fața provocărilor cu care se confruntă și știe că se poate baza pe cel mai important partener al său, Bucureștiul.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.