Actualitate Internă

VIDEO. Dorin Recean în România: „Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova” / Chișinăul „poate face față unei eventuale escaladări din Transnistria”

VIDEO. Dorin Recean în România: „Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova” / Chișinăul „poate face față unei eventuale escaladări din Transnistria”

Aflat în România în prima sa vizită oficială de după învestirea în funcția de premier al R.Moldova, Dorin Recean a opinat, în cadrul unui interviu acordat TVR, că Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova și nu există astăzi un pericol de escaladare în R. Moldova, arătând că autoritățile de la Chișinău au „suficiente capacități consolidate pentru a face față unei eventuale excaladări în Transnistria”.

În ce privește protestele organizate la Chișinău de controversata formațiune ȘOR, conectată cu Rusia, Recean a precizat că acestea nu sunt manifestații autentice, ci acțiuni plătite de „grupările criminale care s-au aliat intereselor Moscovei”. VIDEO la finalul textului!

„Nu e un protest autentic, e un protest plătit de grupările criminale, care trebuie să facă închisoare, s-au aliat cu grupările pro-rusești și interesele Moscovei pentru a încerca să destabilizeze situația din R.Moldova. Suntem siguri și încrezători că ținem situația sub control. Instituțiile au capacitatea să gestioneze, pe de o parte, necesitatea oamenilor de a protesta, care sunt mai puțini și pe de altă parte, grupările pro-ruse și criminale. Autoritățile au mâna fermă să oprească orice tentativă de destabilizare”, a explicat Dorin Recean, în cadrul emisiunii„Dincolo de alb și negru” de la TVR.

„Nu există astăzi un pericol de escaladare în Republica Moldova, iar riscul de destabilizare era de mai mult prezent inclusiv în toamnă. Noi de mai mult timp suntem provocați. Trebuie să înțelegem că există diferență între pericolul de escaladare militară și încercările de destabilizare. În același timp autoritățile de la Chișinău pot face față la orice provocări și au învățat să asigure ordinea și pacea în Moldova", a arătat Recean.

Totodată, premierul susține că Rusia nu are resursele suficiente pentru o escaladare. 

„Este clar că Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova. R. Moldova are suficiente capacități consolidate pentru a face față unei eventuale escaladări din Transnistria. Rusia nu face altceva decât să promoveze agresiv un război care se numește hibrid - să bage multă propagandă, să escaladeze anumite narative pro-război. Sunt încrezător că asta nu va reuși.

Avem aceste valuri care vin periodic, când percepția de riscuri, de amenințări este în creștere, dar asta face mai mult parte dintr-un război informațional, dintr-un război hibrid. Ei sunt prea departe acum și nu au capacitatea să escaladeze militar în R. Moldova. Aici este adevărat, este și rolul Ucrainei care luptă, învinge. Există teoretic orice posibilitate. Noi nu considerăm că există motive să ne facem îngrijorări pentru un atac militar. Ne simțim protejați de capacitățile de apărare antiaeriană. Suntem conștienți că și noi trebuie să investim în capacități de apărare antiaeriană - am consolidat bugetul. Nu există azi un pericol de escaladare militară în R. Moldova, iar riscurile pot fi prevenite de mâna fermă a autorităților de la Chișinău", a mai arătat premierul Dorin Recean.



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.