Actualitate Internă

Ce urmărește Putin prin destabilizarea R.Moldova. Cele două obiective, scoase în relief de purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ale Ucrainei

Ce urmărește Putin prin destabilizarea R.Moldova. Cele două obiective, scoase în relief de purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ale Ucrainei

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ale Ucrainei (GUR), Andriy Cherniak, a spus azi, pentru RBK Ucraina, despre situația tensionată ce planează asupra R.Moldova și așa-zisei Transnistria că a fost creată de Rusia pentru două obiective – distragerea atenției de la războiul din Ucraina și oferirea imaginii unei victorii pentru publicul rus.  

"Serviciul de Informații al Ministerului Apărării al Ucrainei observă evoluțiile din Republica Moldova și din așa-zisa republică nerecunoscută a Transnistriei. În Transnistria, rușii au un contingent foarte limitat, care păzește depozitele militare de acolo, dar în acele depozite nu a mai rămas aproape nimic și tot ce se mai păstrează acolo este vechi și inutilizabil. Și în Moldova ei încă încearcă politic să destabilizeze situația într-o operațiune de tip steag fals", a spus oficialul militar ucrainean.  

"În opinia noastră, prin crearea tensiunii în Moldova, Rusia își stabilește două obiective. Primul este un efort de a distrage atenția publicului european de la evenimentele care au loc în Ucraina. Ei văd că toată atenția este concentrată asupra Ucrainei, inclusiv în sensul de a oferi ajutor. Prin urmare, încearcă să aprindă un nou incendiu în Europa", a continuat acesta. 

Al doilea obiectiv ar viza în special publicul intern al Rusiei, potrivit lui Cherniak. 

"La urma urmei, ei nu au obținut niciun câștig în așa-numita lor operație militară specială, așa că trebuie să arate un fel de victorie populației lor. Acum încearcă să incite un fel de revoluție pentru a crea iluzia că lumea îi sprijină și că oamenii Moldovei sunt pro-Rusia", a explicat oficialul ucrainean.

Șefa centrului comun de presă al Forțelor de Apărare de Sud ale Ucrainei, Natalia Humeniuk, a spus anterior că nu sunt excluse provocări ale serviciilor militare ruse la granița cu Moldova, dar în prezent nu se observă activități inamice în sectorul transnistrean. (sursa: AICI)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.