Ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a anunțat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că R.Moldova va crește rata de aliniere la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei.
Reporter: De ce R.Moldova nu aderă la toate sancțiunile UE împotriva Federației Ruse? Or, acest lucru este precizat în angajamentele din procesul de preaderare.
Nicu Popescu: R.Moldova a moștenit un sistem de aliniere la declarațiile de politică externă și la măsurile restrictive ale UE în care anterior s-a decis ca R.Moldova să nu se alinieze imediat la anumite măsuri restrictive, inclusiv sancțiuni. În aceste zile noi facem o evaluare și o reevaluare a mai multor decizii luate anterior, iar în curând vom reveni cu mai multe detalii pe acest subiect. Absolut orice măsură de acest ordin presupune acțiuni concrete în instituțiile noastre, printre care financiare sau cele care monitorizează intrările și ieșirile din R.Moldova. În această etapă noi facem o analiză asupra modului practic cum R.Moldova va avea mai multe răspunsuri pe anumite domenii. Pe alte domenii legate de sancțiuni, poziția noastră este absolut clară: rata noastră de aliniere la sancțiunile europene va crește vizibil, va crește rapid și va crește în viitorul apropiat. În curând vă vom comunica mai multe detalii.
La această etapă, pentru a vă da puțină informație contextuală, în UE există 38 de regimuri de sancțiuni. Dintre acestea, R.Moldova se aliniază la 21 de regimuri de sancțiuni. Deci acestea reprezintă baza legală pentru sancțiuni aplicate în mai multe domenii. În șapte regimuri de sancțiuni R.Moldova nu a fost invitată să se alăture, pentru că ele, în mare parte, au expirat. Sunt regimuri create în anii 1990 și nu mai sunt valabile, dar baza legală continuă să persiste în UE. La această etapă, R.Moldova nu se aliniază la zece tipuri de regimuri de sancțiuni. Dar această cifră se va diminua în viitorul foarte apropiat.
Vedeți video de la minutul 24:15: