Actualitate Internă

VIDEO Chișinăul schimbă foaia în planul politicii externe: Rata R.Moldova de aliniere la sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei va crește vizibil!

VIDEO Chișinăul schimbă foaia în planul politicii externe: Rata R.Moldova de aliniere la sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei va crește vizibil!

Ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a anunțat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că R.Moldova va crește rata de aliniere la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei.

Reporter: De ce R.Moldova nu aderă la toate sancțiunile UE împotriva Federației Ruse? Or, acest lucru este precizat în angajamentele din procesul de preaderare. 

Nicu Popescu: R.Moldova a moștenit un sistem de aliniere la declarațiile de politică externă și la măsurile restrictive ale UE în care anterior s-a decis ca R.Moldova să nu se alinieze imediat la anumite măsuri restrictive, inclusiv sancțiuni. În aceste zile noi facem o evaluare și o reevaluare a mai multor decizii luate anterior, iar în curând vom reveni cu mai multe detalii pe acest subiect. Absolut orice măsură de acest ordin presupune acțiuni concrete în instituțiile noastre, printre care financiare sau cele care monitorizează intrările și ieșirile din R.Moldova. În această etapă noi facem o analiză asupra modului practic cum R.Moldova va avea mai multe răspunsuri pe anumite domenii. Pe alte domenii legate de sancțiuni, poziția noastră este absolut clară: rata noastră de aliniere la sancțiunile europene va crește vizibil, va crește rapid și va crește în viitorul apropiat. În curând vă vom comunica mai multe detalii. 

La această etapă, pentru a vă da puțină informație contextuală, în UE există 38 de regimuri de sancțiuni. Dintre acestea, R.Moldova se aliniază la 21 de regimuri de sancțiuni. Deci acestea reprezintă baza legală pentru sancțiuni aplicate în mai multe domenii. În șapte regimuri de sancțiuni R.Moldova nu a fost invitată să se alăture, pentru că ele, în mare parte, au expirat. Sunt regimuri create în anii 1990 și nu mai sunt valabile, dar baza legală continuă să persiste în UE. La această etapă, R.Moldova nu se aliniază la zece tipuri de regimuri de sancțiuni. Dar această cifră se va diminua în viitorul foarte apropiat.

Vedeți video de la minutul 24:15: 



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.