Actualitate Internă

”Vom lua din nou armele în mâini!”. Ce spun veteranii de război din R.Moldova în legătură cu planurile de invazie ale Rusei

”Vom lua din nou armele în mâini!”. Ce spun veteranii de război din R.Moldova în legătură cu planurile de invazie ale Rusei

Transnistria este considerată, în mod evident de către strategii ineficienți ai lui Putin, ca fiind zona ce poate distrage atenția forțelor armate ucrainene de la alte zone de ostilități. Aceasta este tactica evidentă a Rusiei, vehiculată în cea mai recentă sesiune a războiului hibrid pe care Moscova l-a declanșat odată cu debutul ostilităților din Ucraina. La câteva minute de mers cu mașina de granița de sud a Ucrainei, sute de militari ruși păzesc depozitul uriaș de muniție din epoca sovietică de la Cobasna, localitate situată în regiunea separatistă transnistreană. Acest depozit, acești soldați și această regiune separatistă pro-rusă sunt sub o atenție din ce în ce mai mare în întreaga lume, precizează BBC într-un material tematic despre escaladarea și deschiderea posibilă a unui nou front în sudul Ucrainei. În ultimele săptămâni, între Rusia, Ucraina și Moldova au circulat acuzații de presupuse comploturi de destabilizare a Republicii Moldova, precum și avertismente privind o posibilă reapariție a conflictului.

Pe fondul avertismentelor președintelui Maia Sandu, potrivit căruia Moscova ar intenționa să răstoarne eforturile guvernului pro-occidental al Republicii Moldova, premierul Dorin Recean apreciază că Rusia nu va avea suficiente resurse pentru a invada în mod direct Moldova, iar Rusia reacționează cu narativul diversionist al atacului sub „steag fals” al trupelor ucrainene, avertizând că orice atac asupra trupelor sale în Transnistria va fi văzut ca un atac asupra Rusiei însăși. Mulți analiști occidentali notează că Transnistria ar putea oferi Rusiei un alt punct de invazie pe teritoriul Ucrainei, atrăgând în același timp atenția și forțele armatei ucrainene departe de alte zone de ostilități. Ca atare, Transnistria, care a fost controlată de separatiștii pro-ruși de la războiul civil din 1992 din Republica Moldova, este supusă atenției întregii lumi. 

Românii din Moldovata Nouă, gata să lupte din nou pentru Patrie

În satul Moldovata Nouă, o mică enclavă moldovenească captivă în teritoriul Transnistriei și separată de restul Moldovei de râul Nistru, avertismentele și amenințările cu un nou conflict atârnă greu avându-se în vedere memoria recentă a locurilor. Conform recensământului din anul 2004, în Moldovata Nouă au fost înregistrați 1.851 de locuitori (902 bărbați și 949 femei), dintre care 1824 de moldoveni și români și doar 17 ruși. Mulți oameni, în vârstă astăzi, au luptat cu separatiștii pro-ruși pentru acest pământ în urmă cu 30 de ani. Acum se întreabă dacă vor trebui să lupte din nou. Vineri, veteranii conflictului transnistrean conflict s-au adunat în Molovata Noua pentru pelerinajul anual peste Linia de Control din Transnistria, pentru a-i onora pe cei care au murit pentru țară.

Câteva zeci de bărbați în uniforme militară, cu medalii strălucitoare pe piept și întuneric în spatele ochilor au participat la ceremonie. Printre aceștia și Vlad Untilă, în vârstă de 62 de ani. Bărbatul spune că este pregătit dacă Molovata Nouă va avea nevoie din nou de protecție în fața Rusiei. „Suntem norocoși că Ucraina ne protejează acum”, spune Untilă, „dar dacă va începe iar războiul în Moldova, suntem gata să apărăm din nou acest teritoriu”.

Convoiul parcurge un drum de pământ părăsit, care face legătura între Molovata Nouă și teritoriul separatist pro-rus – traversând teritoriul inamic. „Priviți-i cum se uită la noi”, spune Vlad, în timp ce mașina lui oprește la punctul de control rusesc. Un pluton de soldați înarmați urmărește convoiul de veterani în uniformă militară moldovenească închizând ochii la ritualul anual. ”Aici ne-am luptat – totul a fost un câmp de luptă”, spune Vlad Untilă, menționând trist - „îmi e greu, pentru că sunt în propria mea țară, este propriul meu pământ, dar nu pot merge liber aici”.

La mică distanță de punctul de control, ascuns pe marginea drumului, este prima oprire a pelerinajului, o simplă cruce albastră din stâlpi metalici. Acesta este locul unde primarul local a fost ucis acum 31 de ani. Veteranii se adună în jur cu ghirlande de flori și o sticlă de plastic plină cu vin pentru a-și comemora tovarășii căzuți. Parcurg apoi șirul monumentelor de un albastru pal care împânzesc zona, repetând ritualul la fiecare oprire, onorându-și camarazii, frații și prietenii.

„ m fost amândoi lunetiști”, îşi aminteşte Vlad, „prietenul meu Vasia a murit pe loc”. „Au tras în noi de pe dealul acela, dintr-un tanc. Un fragment de obuz i-a lovit gâtul. A căzut la pământ și a murit în brațele mele”.

Inimile rezistenței - Veteranii războiului din Transnistria 

Când veteranii trec pe lângă școala locală din Moldovata, elevii ies să-i întâmpine, în frunte cu directoarea Tatiana Roșca. „În 1992, aici au fost lupte mari”, spune Tatiana. „Și încă mai sunt răni adânci în sufletele oamenilor. Ne este foarte frică: știm ce este războiul și nu-l dorim nimănui”. Unul dintre elevii ei spune că este gata să pună mâna pe arme dacă izbucnește din nou conflictul, așa cum au făcut tatăl și bunicul lui în urmă cu 30 de ani. 

Dar loialitatea aici - ca și în restul Moldovei - este complicată de istorie, geografie și economie. Aici, de cealaltă parte a râului Nistru, forța identității moldovenești se confruntă cu atracția gazelor rusești subvenționate din Transnistria. „Voi fi sincer”, spune Oleg Gazeia, primarul Molovatei Noi. „Este foarte greu să convingi oamenii că este mai bine să locuiască în Moldova, când ei plătesc aici doar o mică parte din prețul gazului. Nu putem vorbi despre libertate și o viață mai bună și, în același timp, să le spunem să treacă peste Nistru și să plătească de 30 de ori mai mult pentru facturi. Da, există un preț ascuns, acela al gazului ieftin, prin care Rusia le cumpără sprijinul.”

Reveniți la Molovata Nouă, veteranii își încheie pelerinajul în piața satului punând garoafe roșii la memorialul conflictului înghețat. În anii de când s-au luptat cu separatiștii pro-ruși, copiii lor au crescut cu soldații ruși, cu limba rusă și cu sprijinul economic rus. „Noi, bătrânii, vom forma în continuare inima oricărei rezistențe”, spune Vlad, „și vom oferi oricând exemplul nostru celor mai tineri care se vor implica”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.