Actualitate Internă

Siegfried Mureșan: „Obiectivul meu este să aprobăm cât mai repede sprijinul financiar” al UE pentru R.Moldova / Din cele 145 de milioane de euro acordate de Bruxelles, o parte importantă sunt fonduri nerambursabile

Siegfried Mureșan: „Obiectivul meu este să aprobăm cât mai repede sprijinul financiar” al UE pentru R.Moldova / Din cele 145 de milioane de euro acordate de Bruxelles, o parte importantă sunt fonduri nerambursabile

Europarlamentarul liberal român Siegfried Mureșan scrie pe Facebook că va încerca să accelereze, în Parlamentul European, aprobarea sprijinului financiar pentru R.Moldova. Este vorba despre 145 de milioane de euro, sumă propusă de Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie și de care R.Moldova are mare nevoie pentru a depăși crizele cu care se confruntă ca urmare a războiului din Ucraina. 

Siegfried Mureșan: „Ca raportor al Comisiei pentru bugete privind asistența macro-financiară de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, obiectivul meu este să aprobăm cât mai repede sprijinul financiar în Parlamentul European

Am fost desemnat raportor al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European privind avizul asupra asistenței macro-financiare în valoare de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, propusă de Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie.

Ca raportor al Comisiei pentru bugete, obiectivul meu este să avizăm cât mai repede acest sprijin financiar astfel încât Comisia pentru comerț internațional - comisie decidentă pe acest dosar - să își voteze poziția până la finalul lunii aprilie, iar în luna mai să dăm votul final în plenul Parlamentului European.

Republica Moldova are nevoie cât mai curând de aceste fonduri pentru a depăși cu bine crizele cu care se confruntă. 

Banii vor ajuta Moldova să-și acopere o parte din nevoile de finanțare în 2023, să asigure stabilitatea economică și să implementeze noi reforme în beneficiul oamenilor.

Din cele 145 de milioane de euro propuse, 45 de milioane vor fi fonduri nerambursabile, iar alte 100 de milioane de euro vor fi credite în condiții foarte avantajoase. 

La fel ca până acum, noul sprijin financiar va fi condiționat de buna desfășurare a programului cu Fondul Monetar Internațional și de îndeplinirea anumitor obiective convenite de Republica Moldova și UE. Aceste condiții vor viza domenii-cheie precum întărirea guvernanței economice în Republica Moldova, dar și lupta împotriva corupției, a statului de drept și a securității energetice.

Banii vor ajunge în Republica Moldova în două tranșe, prima în trimestrul 3, iar cea de-a doua în trimestrul 4 din acestui an”.

Pentru că nu dispune de bani necesari dezvoltării infrastructurii de care este legată dezvoltarea economică, R.Moldova nu are o altă soluție în afară de a se împrumuta. 

Expertul de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, economistul Veaceslav Ioniță, a declarat că în 2022, datoria Guvernului Republicii Moldova a ajuns 34% din PIB, de aproape trei ori mai mică decât în 1998, când a reprezentat 82,8%. 

„Datoria de stat a Republicii Moldova este una nu prea mare. În raport cu alte state, cam este cea mai mică, deoarece au în jur de 60% din PIB drept datorie. Republica Moldova are cam de două ori mai puțin decât țările din Europa și față de cele din regiune”, a menționat Veaceslav Ioniță pentru siteul IPN.

În 2022 Guvernul de la Chișinău a primit din exterior 17,7 miliarde de lei, dintre care 4,5 miliarde de lei sub formă de granturi, iar 13,2 miliarde de lei împrumuturi. Dublu față de maxima istorică precedentă din 2021, când au venit 9,2 miliarde de lei: 2,4 miliarde de lei granturi și 6,7 miliarde de lei împrumuturi. În ultimii doi ani, Republica Moldova a obținut suport financiar extern mai mult decât în oricare cinci ani, a remarcat expertul.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.