Actualitate Internă

Colonelul Ion Petrescu: În acest moment nu există un pericol real în plan militar ca Rusia să atace R.Moldova

Colonelul Ion Petrescu: În acest moment nu există un pericol real în plan militar ca Rusia să atace R.Moldova

Ion Petrescu, colonel (r) al Armatei Române, a explicat luni seară, la Prima News, motivele pentru care în prezent nu există un pericol real ca Rusia să atace militar R.Moldova. 

"Nu are cum. Dacă ne referim la o posibilă variantă terestră ar trebui să trimită trupe din regiunea Herson - pe care nu o stăpânește total, ci doar aproximativ jumătate din ea - și să ocolească pe la nord Odesa pentru a ajunge în Transnistria. Numai că pe acest parcurs descris de mine se află brigăzi teritoriale ale armatei ucrainene pregătite pentru un asemenea atac asupra acestei zone a teritoriului ucrainean. De ce sunt pregătite? Ucraina a pierdut litoralul nordic al Mării Azov și controlează parțial litoralul nordic al Mării Negre în regiunea Odesa, zonă bine apărată, întrucât inclusiv plaja este minată, nu doar marea. Ucraina vrea să-și mențină acest acces la Marea Neagră, motiv pentru care s-a gândit că există nu doar posibilitatea atacării Odesei, ci și a terenului din spatele său. Deci pe plan terestru Rusia nu are cum. Ar putea ipotetic numai în varianta în care ar ajunge să se infiltreze printr-o debarcare forțată în zona Buceagului, unde unitățile ucrainene sunt numeric inferioare față de posibilul atacator care s-ar duce acolo, iar atunci imediat legătura ar fi cu R.Moldova. Pe calea aerului, încă de la începutul conflictului artileria ucraineană e pregătită să doboare orice avion de transport al Federației Ruse, civil sau militar, care nu are acceptul Kyivului să se îndrepte spre R.Moldova. Alternativa ar fi ca Federația Rusă să folosească teritoriul NATO, a se vedea teritoriul României, chestiune ce nu se va întâmpla. Deci în acest moment nu există un pericol real în plan militar de atacare a R.Moldova", a spus Ion Petrescu. 

Totodată, Ion Petrescu a atras atenția că nu este plauzibil nici scenariul în care partidele pro-ruse de la Chișinău ar reuși să dea o lovitură de stat, colonelul punctând în acest context un merit pe care îl are președinta R.Moldova, Maia Sandu. 

"Ministerul Apărării e condus de oameni care sunt loiali democrației și sunt apropiați de Maia Sandu. Serviciul de Informații și Securitate al R.Moldova este, la rândul său, condus de oameni în care Maia Sandu are încredere. Astfel, nu are cum să vină o lovitură de stat. Maia Sandu a făcut un gest foarte bun, l-a imitat pe Joe Biden și le-a devoalat planurile dinainte. De aceea, cele două demonstrații organizate de mișcarea ce e practic finanțată de Șor, având baza în Israel, nu au reușit", a conchis expertul militar. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.