Actualitate Internă

Analistul politic Ion Tăbârță arată de ce este R.Moldova un teren foarte fertil pentru propaganda și dezinformarea Moscovei. Ce soluții are Chișinăul în acest context

Analistul politic Ion Tăbârță arată de ce este R.Moldova un teren foarte fertil pentru propaganda și dezinformarea Moscovei. Ce soluții are Chișinăul în acest context

Analistul  politic Ion Tăbârță, director executiv în cadrul Centrului de Informare și Documentare NATO în Moldova, a opinat în cadrul emisiunii Ora de Vârf, de la Radio Chișinău, că, din păcate, cu o pătură largă a populației cu un nivel scăzut de trai,  dar și cu mulți vorbitori de limbă rusă, R.Moldova este în prezent un mediu prielnic pentru acțiunile de dezinformare și propagandă ale Federației Ruse.

Analistul a făcut aceste comentarii în contextul în care în Republica Moldova ar urma să fie desfășurată o Misiune Civilă de Consiliere sub egida Politicii Externe și de Securitate Comune a UE, posibilitate discutată recent de vicepremierul Nicu Popescu cu oficiali de la Bruxelles.

„Vor veni consilieri care au experiență cum se construiesc instituții statale, ce să faci pentru a dezvolta mediu de afaceri, cum să combați propagandă. Pentru că aici avem această legătură interdependentă: propaganda și dezinformarea tot timpul au un teren mai prielnic în societățile sărace, cu atât mai mult când ne referim la propaganda rusă în teritoriile rusolingve. Rep. Moldova, cu părere de rău este un teren prielnic pentru propaganda rusească. Avem un bun segment de populație săracă, avem populație care este vorbitoare de limbă rusă – ceea ce reprezintă un factor pozitiv. De acest avantaj al faptului că majoritatea populației cunoaște limba rusă se folosește din plin dezinformarea și propaganda rusă.

Pentru a crește nivelul de trai, pentru a combate dezinformarea avem nevoie de instituții funcționale. Și cred că anume acesta este scopul acestei Misiuni civile a UE. Pentru că atunci când vorbim de creșterea rezilienței și capacității noastre de a ne securiza nu ne referim strict la armată, deși poate repreizintă cel mai important factor. Sunt însă și alți factori care pot discredita un parcurs european. De aceea cred că acești consilieri vor avea acest scop: construcția instituțiilor pentru a crește reziliența statului, creșterea nivelului de trai- este important ca cetățeanul de rând să simtă și el beneficii la nivel propriu în urma implementării parcursului european. Totodată trebuie să combatem această propagandă care distorsionează realitățile. Cred că această echipă de consilieri venită din UE va acționa prioritar pe aceste paliere”, susține Ion Tăbârță. Mai multe detalii AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.